Ekspert: Uklogt at øge presset på Iran

Mellemøstekspert kalder det hykleri, når EU og USA påstår, at Iran har planer om at udvikle atomvåben

EU's skærpede sanktioner overfor Iran er både ukloge og farlige og begrundelsen for den skærpede kurs er falsk, mener lektor og Mellemøstekspert Søren Schmidt.

- Hovedproblemet er, at der ikke er nogen som helst udsigt til, at det vil føre til det resultat, som man påstår er målet med det, nemlig at få Iran til at neddrosle sit atomprogram, siger Søren Schmidt til Ritzau.

Påstanden om, at Iran er ved at udvikle atomvåben, er ifølge Søren Schmidt udokumenteret.

- Der er ingen, der har påvist, at det er tilfældet. USA's og Israels spionorganisationer har flere gange slået fast, at der ikke er beviser for at Iran har et program, der skal udvikle atomvåben.

- Alle eksperter er enige om, at Iran ikke kan påvises at overtræde 'Ikke-Sprednings-Traktaten', så der er heller ikke noget grundlag for at indføre sanktioner, siger Søren Schmidt.

EU-landenes udenrigsministre besluttede mandag at forbyde al import af olie fra Iran til EU. Ifølge Søren Schmidt sker det først og fremmest for at støtte USA og præsident Barack Obama, men de krav, som især USA har stillet til Iran, er ifølge Søren Schmidt urealistiske.

- De forlanger, at regimet skal nedlægge sig selv, og det kan man naturligvis ikke forvente. Efter min opfattelse har det noget at gøre med Israel-lobbyens indflydelse i USA og Obamas ønske om at blive genvalgt, siger Søren Schmidt.

Han understreger, at det øgede pres mod Iran ikke er uden risiko.

- Desværre betyder det her, at hele konfliktniveauet i regionen bliver eskaleret. Hvis der er nogen, der går fejl af hinanden indenfor det næste halve år, så kan det resultere i nogen meget ubehagelige og utilsigtede konsekvenser. Jeg synes, det er uansvarligt og farligt, siger han.

Søren Schmidt tvivler dog på, at Iran vil svare igen ved at forsøge at lukke Hormuzstrædet.

- Jeg tror ikke, at de vil være så dumme, men hvis det lykkes for EU og USA at lukke helt for al olie ud af Iran, så vil de selvfølgelig forsøge at gøre noget. De begår jo ikke selvmord frivilligt, siger Søren Schmidt.

0 kommentarer
Vis kommentarer