Rusland lever ikke op til sin forpligtelse om at give Norge hurtig besked, hvis der sker atomulykker, som kan bringe nordmændene i fare.
Den brand, der opstod i en russisk atomubåd i Murmansk torsdag, blev ikke varslet til norske myndigheder, sådan som en aftale mellem de to lande ellers kræver.
Norge indgik i 1993 en aftale med Rusland om, at nordmændene skal varsles, hvis der sker atomulykker. Men aftalen er aldrig blevet fulgt op, viser en gennemgang, som den norske tv-station NRK har foretaget.
Læs også:
Russisk atombrand er under kontrolHeller ikke i august 2000, da atomubåden Kursk sank i Barentshavet, blev norske myndigheder varslet.
Til trods for, at der siden blev indgået en aftale, der skal sikre bedre varsling, er flere efterfølgende atomuheld i Rusland ikke blevet rapporteret til Norges myndigheder.
- Det er vigtigt at varsle, fordi en mindre situation kan udvikle sig til en mere alvorlig situation, siger statssekretær Erik Lahnstein fra det norske udenrigsministerium til NRK.
- Dette er måske en mindre hændelse, siger han med henvisning til torsdagens brand.
- Men en anden gang kan det være mere alvorligt. Og så kan hvert minut tælle, siger Lahnstein.
Læs også:
Russisk atomubåd i brandAmtmand Gunnar Kjønnøy fra Finnmark i det nordligste Norge mener, at russerne har brudt den regionale varslingspligt.
Han tror ikke, at der ligger uvilje eller lukkethed bag den manglende varsling, men mener, at de russiske myndigheder muligvis har en anden opfattelse af situationens alvor.
- Men for os, som får det via medierne, så tv-billederne dramatiske ud, siger Gunnar Kjønnøy til nyhedsbureauet NTB.
Både russiske og norske myndigheder melder om normalt strålingsniveau efter torsdagens brand i en russisk atomubåd.