Har Vestager en skummel plan?
Tror du, de Radikale kan se en fordel i, at den ny regering falder, så de kan overtage DF's plads i regering med Venstre? Som jeg ser det, gør Vestager jo nærmest alt, hvad hun kan, for at sætte den nye regering i dårligt lys. Hun tager jo stort set samtlige mærkesager fra S-SF og underminerer dem. Derfor tænker jeg, at hendes mission/strategi måske er mere langsigtet. Hvad siger du til dét? Fatter ikke, at DF og S ikke kan se ud over personfnidderet og arbejde sammen -de har langt mere tilfælles -ja, selv SF ville få mere ud af dét samarbejde.
Med venlig hilsen, Helena N.
Kære Helena
Tak for en spændende konspirations-teori. Men jeg tror ikke, den holder. R har ingen planer om, at den nye regering skal fældes -det vil også koste Vestager troværdighed, for regeringen var jo i høj grad hendes projekt. Jeg er til gengæld temmelig sikker på, de radikale ville græde tørre tårer, hvis SF forlod regeringen, så S og R kunne køre videre alene med det sigte at søge samarbejde med de borgerlige.
Jeg er også ret sikker på, at hvis der bliver blåt flertal ved næste valg, får vi en ren Venstre-regering. Her vil de radikale søge indflydelse -vi kommer til at se et tæt samarbejde mellem Løkke og Vestager. Er der efter et valg flertal mellem V, R, LA og K (det såkaldte 'Blå Reform-flertal'), vil det blive udnyttet -måske også på sigt i en regeringsdannelse af de fire.
Et samarbejde mellem S og DF tror jeg ikke på. Det ville give alt for meget ballade hos S, og jeg har svært ved at se, hvor de skulle lave forlig sammen. Tværtimod har Pia placeret DF på en meget hård oppositionslinje efter valget. Bedste hilsener, Hans
Helle selv skyld i skattesag
Man kunne jo godt anlægge det synspunkt, at havde Helle T. ikke fiflet og forsøgt at snyde med sine skatteoplysninger, havde der ikke været nogen sag! Vh, Knud Daugaard, Højbjerg
Hej Knud
Hvis Helle -som du skriver -havde forsøgt at 'fifle' og 'snyde', havde der helt korrekt ikke været en sag -for så havde hun slet ikke været statsminister. Men ikke i nogen af de afgørelser, Skat har truffet omkring hendes og hendes mands skatteforhold, er der antydning af, at hun skulle have foretaget noget sådant. Hendes mand blev kendt skattepligtig i udlandet, og i sagen om personfradraget var det Skat, der havde sovet i timen.
Venlig hilsen, Hans
Brudte valgløfter
Under valgkampen lovede Socialdemokraterne bedre pension og et beløb på 5000 kr. til mindrebemidlede pensionister. Det løfte er, sammen med så mange andre, nu fejet af bordet. Den afgåede regering indførte sammen med DF ældrechecken til mindrebemidlede pensionister, og den har for tusinder af pensionister haft stor betydning for deres økonomi. Vil den nye regering afskaffe ældrechecken, eller er den vedtaget ved lov?
Mvh. Lindy Gibb, Østerbro
Kære Lindy
Mig bekendt har regeringen ingen planer om at ændre eller afskaffe ældrechecken. Dernæst: S og SF foreslog før valget i deres fælles skatteudspil et løft af pensionstillægget på 5000 kr. om året før skat. Det er der ikke fundet finansiering til i finanslovsaftalen for 2012. Som bekendt kom de radikale med i regeringen, og så røg det forslag. I stedet planlægger Thornings regering en skattereform, hvor et af kravene er 'social balance', og herunder vil man tage stilling til pensionisternes økonomiske forhold. Om der kommer væsentlige forbedringer vil i høj grad afhænge af en reforms samlede finansiering. Den må ikke give underskud på statsfinanserne. Finanslovsaftalen for 2012 indfører dog en supplerende grøn check til familier med lave indkomster.
Bedste hilsen, Hans Engell
Frækt spørgsmål
Ekstra Bladet er jo kommet i vælten og lever da i sandhed op til sit gamle slogan om at turde, hvor andre tier. Der er ret så delte meninger om, om det var den rigtige beslutning, at man valgte at afsløre en kilde og bagefter en hidtil hemmeligholdt lydfil. Du har jo selv både en baggrund på Borgen og som chefredaktør på Ekstra Bladet. Ville du have gjort det samme, hvis du sad i den stol?
Hansen, Ribe
Kære Hansen
Uha, det var dog et frækt spørgsmål. Jeg er fuldstændig sikker på, at avisens nuværende chefredaktør, Poul Madsen, og hans nærmeste rådgivere på avisen har tænkt alle aspekter af den sag grundigt igennem, og jeg er helt enig i synspunktet om, at Ekstra Bladet naturligvis ikke skal beskytte magtmisbrug. Med hensyn til lydfilen gælder det samme: Den har hidtil været en ubekendt i opklaringen af den lækage-sag, som forsvaret og politikerne beskrev som en af de mest alvorlige i mange år. Kan offentliggørelsen af lydfilen i Ekstra Bladet bidrage til en opklaring af den sag, er det positivt.
Venlige hilsener, Hans Engell
Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som hans Engell svarer på i EKSTRA.