Annonce:
Annonce:

Nordkoreas 'kære leder' Kim Jong-Il er død

Den 69-årige diktator i Nordkorea døde lørdag. Det oplyser en grædende nyhedsoplæser på det statslige tv.

Nordkoreas 69-årige leder Kim Jong-Il afgik tidligt lørdag ved døden. (Arkivfoto: AP)
Nordkoreas 69-årige leder Kim Jong-Il afgik tidligt lørdag ved døden. (Arkivfoto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Nordkoreas 69-årige leder Kim Jong-Il afgik tidligt lørdag ved døden under en togrejsei nærheden af hovedstaden Pyongyang. Det skriver nyhedsbureauet AFP, og henviser til en nyhedsudsendelse mandag på det nordkoreanske stats-tv.

Militæret i Nordkorea er i højeste alarmberedskab efter meddelelsen om dødsfaldet.

En grædende nyhedsvært, klædt i sort, oplyser, at Kim Jong-Il døde som følge af fysisk og mental overanstrengelse. I 2008 blev Kim Jong-Il ramt af en blodprop.

Hvad Kim Jong-Il, også kendt som 'Den Kære Leder', døde af, er der ingen oplysninger om.

- Sandsynligvis døde han af endnu en blodprop. Det kommer ikke helt uventet, siger Chung Young-Ta fra det koreanske institut for national forsoning (mellem Nord- og Sydkorea, red) til nyhedsbureauet Reuters.

Annonce:

Umiddelbart efter meddelelsen opfordrede de statslige medier i Nordkorea befolkningen til at støtte op om den afdødes søn Kim Jong-Un, der i lang tid har siddet klar i kulissen til at overtage magten.

- Hvad der kommer til at ske nu er meget afgørende. Kim Young-Un er endnu ikke officielt udpeget, men regimet vil sandsynligvis bestræbe sig på, at han overtager magten, siger Chung Young-Ta.

- Risikoen for en magtkamp er dog til stede, vurderer han.

Ifølge britiske BBC har Det Hvide Hus i Washington meddelt, at man herfra følger meddelelsen om Kim Jong-Ils død tæt, og at USA er

Nordkorea har i årtier været styret af den samme familie. Kim Jong-Il afløste for 17 år siden sin far, Kim Il-Sung, som leder af det lukkede kommunistiske land.

Formelt var Kim Jong-Il generalsekretær i det enevældige kommunistparti, formand for den nationale forsvarskommission og øverstkommanderende for landets væbnede styrker.

Annonce:

Han er gennem årene blevet anklaget for brutale forbrydelser og overgreb på mod både udlændinge og sine egne landsmænd. Men han var også berygtet som playboy, der levede et udsvævende liv i sus og dus i modsætning til den fattige befolknings vilkår.

Kim Jong-Il nåede aldrig sin fars højde, hverken med hensyn til ubestridt autoritet og magt eller når det gjaldt omtale og persondyrkelse.

Det var også en vanskelig opgave, idet faren havde udnævnt sig selv til præsident i Nordkorea for evig tid. Derfor måtte Kim Jong-Il nøjes med betegnelserne 'Den Store Leder' eller alternativt 'Den Kære Leder'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: