Annonce:
Annonce:

Dansk EU-formandskab skal klare grænsestrid

EU-landene kan ikke enes om nye regler for grænsekontrol. Derfor kommer de på dansk EU-formandskabs dagsorden

Justitsminister Morten Bødskov (S). (Foto. Jens Dresling/Polfoto)
Justitsminister Morten Bødskov (S). (Foto. Jens Dresling/Polfoto)
Annonce:
Følg Politik

Danmark skal have lov til selv at bestemme, hvornår vi lukker vores grænser. Det slår Justitsminister Morten Bødskov (S) fast efter et indenrigs- og justitsministermøde i Bruxelles.

- Ligesom flere andre mener vi, at vi her rører ved selve kernen af den nationale selvbestemmelse, siger Morten Bødskov til Ritzau og fortsætter:

- Det er vores suveræne ret selv at bestemme, om grænsekontrollen skal genindføres.

Morten Bødskov erkender dog, at Danmark under sit kommende EU-formandskab får en 'meget vanskelig opgave' med at få EU-landene til at enes om, hvornår og hvor længe, der må genindføres grænsekontrol i Schengenområdet.

På mødet i Bruxelles i dag og i går var EU-Kommissionens forslag fra september om at etablere en ny overvågningsmekanisme for de 25 Schengen-lande på dagsordenen.

Annonce:

Ifølge forslaget skal der indføres nye beslutningsprocedurer for, hvornår landene undtagelsesvis kan indføre kontrol ved de indre Schengen-grænser, sådan som det for eksempel sker ved store begivenheder som terrorangreb og VM-slutrunder.

Hvis grænserne skal lukkes mere end fem dage, vil det kræve en kommissionsbeslutning med opbakning fra et flertal af medlemslandene, mener kommissionen.

Men den er Danmark og en række andre EU-lande altså ikke med på. Frankrig, Tyskland og Spanien mener heller ikke, at kommissionen skal blande sig, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, slog i forrige uge til lyd for en ændring af Schengen.

Kommissionens forslag har intet at gøre med den skærpede toldkontrol, som den tidligere regering sammen med Dansk Folkeparti indførte ved de danske grænser i sommer, og som den nye regering har ophævet igen.

Forslaget handler også om en bedre sikring af Schengen-landenes ydre grænser efter en stigende bekymring i EU over den store strøm af flygtninge og asylansøgere, der er søgt mod Europa fra især nordafrikanske lande i år.

- Det bliver et stort emne under det danske formandskab, og det bliver ikke nemt, siger justitsministeren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: