Annonce:
Annonce:

Miljøfolk stempler klimaaftalen som ussel

De danske miljøorganisationer raser over en bred kam mod udbyttet af den klimaaftale, der er indgået i Durban

Xie Zhenhua har deltaget i COP17 og forhandlet aftalen på plads for Kina - en af de store klimasyndere, der efter verdensnaturfredningsfondens mening slipper for let. (Foto: Schalk van Zuydam/AP)
Xie Zhenhua har deltaget i COP17 og forhandlet aftalen på plads for Kina - en af de store klimasyndere, der efter verdensnaturfredningsfondens mening slipper for let. (Foto: Schalk van Zuydam/AP)
Annonce:
Følg Politik

Det er et usselt resultat. Sådan stempler de danske NGO-organisationer den klimaaftale, som verdens industri- og udviklingslande er nået frem til på FN's klimakonference i den sydafrikanske by Durban.

På klimamødet, der sluttede tidligt søndag morgen, blev det aftalt, at Kyoto-aftalen skal forlænges, og at en ny global klimaaftale skal forhandles færdig inden 2015 og gælde fra 2020.

Læs også: Her er hovedpunkterne i klimaaftalen

Og det resultat skuffer miljøorganisationerne.

- Det er for usselt, at de store lande med USA i spidsen nu får lov at vente til efter 2020 med at igangsætte den nødvendige klimaindsats. Med aftalen accepterer verdens lande at sætte kurs mod kaos i klodens klimasystem, siger Troels Dam Christensen, koordinator for 92-gruppen, der er en sammenslutning af danske miljø- og udviklingsorganisationer.

Annonce:

Den danske EU-klimakommissær, Connie Hedegaard, glædede sig efter de langstrakte forhandlinger ellers over, at store udslipslande som Kina, Indien og USA har forpligtet sig til at deltage i processen, som skal lede frem mod den nye klimaaftale i 2015.

CO2-syndere slipper billigt
Men ifølge John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden, er de store CO2-syndere sluppet for billigt.

- EU har krævet at skulle have noget til gengæld for at fortsætte Kyoto-protokollen. Men sandheden er, at EU intet har fået fra USA ud over et luftigt løfte om at indgå i en forhandlingsproces frem mod en ny klimaaftale mange år ud i fremtiden, siger han.

I Durban blev det også vedtaget, at verdens lande skal forhandle om at øge de nuværende reduktionsmål.

Men ifølge de danske NGO-organisationer er der intet i teksten, som sikrer, at der kommer noget ud af disse forhandlinger.

- USA har ved tidligere lejligheder vist, at man ikke har problemer med at deltage i internationale forhandlinger for at trække ambitionsniveauet ned og derefter undlade at ratificere den indgåede aftale, siger John Nordbo.

Her er hovedpunkterne i klimaaftalen

Klimakonferencen i Durban sluttede søndag efter ugers hårde forhandlinger med en række beslutninger, der sigter på at mindske den globale opvarmning og hjælpe de fattige lande med klimatilpasning.

Her er hovedpunkterne i Durban-aftalen:

Den globale klimaaftale:

- Det helt centrale element i Durban-aftalen er en køreplan for en global klimaaftale, der for første gang inkluderer alle større udledere af drivhusgasser.

- Indtil nu har Kina og Indien, der er to af verdens største CO2-forurenere, været undtaget fra forpligtelser, fordi de er udviklingslande, mens USA ikke har ratificeret Kyoto-aftalen.

- Den nye aftale skal være færdigforhandlet i 2015 og træde i kraft 2020.

Den grønne klimafond:

- På klimakonferencen i København 2009 aftalte industrilandene, at der skulle oprettes en grøn fond, der i 2020 skal rumme mindst 100 milliarder dollar (cirka 5500 milliarder kroner) per år for at hjælpe de fattige lande med klimatilpasning.

- Aftalen i Durban har løst problemerne omkring 'designet' af fonden, men kassen er stadig tom.

Kyoto-aftalen:

- Aftalen, der blev underskrevet i 1997 af omkring 36 rige lande, udløber i slutningen af 2012.

- Adskillige lande - Japan, Rusland og Canada - har fra starten gjort det klart, at de ikke ville forny deres Kyoto-forpligtelser. Nye løfter vil være meningsløse, så længe store CO2 forurenere ikke er juridisk forpligtede.

- Hvorvidt de nye forpligtelser kommer til at gælde fem eller otte år, bliver formentlig først besluttet i midten af 2012.

Kilde: Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: