Danmark lægger 100 millioner kroner i puljen, hvis en international grøn klimafond bliver en realitet ved de igangværende klimaforhandlinger i Durban i Sydafrika.
Det fortæller klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der fra talerstolen ved FN's klimakonference, COP17, onsdag har forpligtet det store pengebeløb fra dansk side over for de andre lande.
Dermed er Danmark sammen med Tyskland det første land i verden, der står frem med konkrete forpligtigelser med hensyn til den grønne klimafond, som er et af de få håndgribelige resultater fra klimatopmødet i København.
- Det kræver selvfølgelig, at fonden bliver etableret. Men hvis den bliver det, og den bliver del af en større aftale, så har vi i dag lovet 100 millioner til den, siger Martin Lidegaard.
- Det er for at vise, at der er handling bag de mange fine ord, forklarer han.
Tyskland har forpligtet sig til at lægge 40 millioner euro (små 300 millioner kroner) i fonden, der fortsat kræver en masse forhandling, hvis den skal realiseres.
Hidtil er det primært været USA og Saudi-Arabien, som har blokeret for fonden, der fra 2020 skal råde over 100 milliarder dollar årligt.
Men Martin Lidegaard er alligevel optimistisk i forhold til at få vedtaget klimafonden.
- Vi er langt. Der er lavet et rigtig godt stykke forarbejde, og alle lande er enige bortset fra USA og Saudi-Arabien, og så vidt jeg kan gennemskue, så er det uoverensstemmelser, der er til at overkomme, siger han.
Det er meningen, at pengene i fonden skal gå til de mest sårbare ulande, så de kan lægge om til grøn energi og beskytte sig mod ekstremt vejr, tørke eller oversvømmelse.
Fonden skal suppleres med en række initiativer for at skaffe penge fra den private sektor til klimainvesteringer.
FN's klimakonference i Durban slutter officielt på fredag.