Annonce:
Annonce:

Nordmændene dumper EU i meningsmåling

80 procent af befolkningen afviser norsk medlemskab af EU. Modstanden har aldrig været større

Annonce:
Følg Politik

Fire ud af fem adspurgte ønsker ikke, at Norge skal blive medlem af EU. Det viser en meningsmåling, som Sentio har lavet for dagbladet Nationen.

Ifølge målingen afviser 79,8 procent et norsk medlemskab, mens 12,6 procent er af den modsatte opfattelse. Sentio har aldrig før registreret så lav en EU-støtte i Norge. Modstanden omfatter alle aldersgrupper uanset om de bor i byerne eller på landet.

Erhvervslivets hovedorganisation (NHO) mener krisen i eurozonen forklarer den lave opbakning til medlemskab af EU.

- Det er vanskeligt at forestille sig nogen anden grund. Det må skyldes krisen. Desuden giver ingen politiske partier eller oppositionsledere udtryk for, at et norsk medlemskab er en vigtig sag, siger Petter Haas Brubakk, direktør for erhvervspolitik i NHO, til Nationen.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, tror også, at eurokrisen har påvirket holdningen til EU i Norge.

- Det er en logisk reaktion på, at folk oplever, at Norge slipper fri af uroen i Europa, og at vi klarer os godt. Opfattelsen er, at et medlemskab ikke er i Norges interesse, siger han.

Investor Jens Ulltveit-Moe gav for to år siden 100.000 kroner til partiet Høyre for at det skulle arbejde mere for et norsk EU-medlemskab. Han er ikke skræmt af krisen i Europa.

- Landene i det sydlige Europa må gennem samme hestekur som Sverige og Norge var i begyndelsen af 1990'erne. Vi kom ud af krisen med en stærkere økonomi. Jeg tror det samme vil ske i Sydeuropa, siger han.

- Udskiftningerne af regeringerne i Italien, Grækenland og Spanien er en lovende start, mener han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: