Annonce:
Annonce:

Minister vil slanke forsvarets ledelse

Forsvarsministeren skal spare milliarder og lægger op til et opgør med forsvarsledelsen

Annonce:
Følg Politik

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil have større politisk kontrol med forsvarsledelsen og samtidig spare penge. Det skriver Politiken fredag.

Derfor nedsætter han nu et hurtigt-arbejdende udvalg, der skal tage stilling til, om Forsvarskommandoen skal nedlægges, mens forsvarschefen og hans stab flytter ind i ministeriet og underlægges departementschefen. Dermed lægger forsvarsministeren op til den største ændring af forsvaret i nyere tid.

- Forsvarets struktur med et departement og en forsvarskommando blev skabt under den kolde krig, da det danske forsvar gik ud på at mobilisere mange mennesker, hvis russerne invaderede Danmark.

- Nu er vi ude i verden for at forsvare og kæmpe for verdenssamfundets principper. Det giver politiske og økonomiske udfordringer, og derfor skal vi samle tingene, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Annonce:

De senere års mange skandalesager i militæret har svækket militærledelsen. Desuden rettede Rigsrevisionen tidligere i år en skarp kritik mod forsvarets økonomistyring. Samtidig skal det årlige forsvarsbudget på over 20 milliarder kroner beskæres kraftigt fra 2015.

- Vi skal spare op mod tre milliarder kroner om året, hvilket er omkring 15 procent af forsvarets budget. Derfor skal vi hurtigst muligt i gang med at modernisere og effektivisere ledelsen, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Politiken erfarer, at den mest vidtgående model med en nedlæggelse af Forsvarskommandoen vil indebære, at forsvarschefen også skal afgive en stor del af det økonomiske ansvar og ikke længere referere direkte til ministeren, men til departementschefen.

Sikkerhedsekspert og professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet ser frem til en klar ansvarsfordeling:

- Uhyggeligt meget af dansk forsvarspolitik har handlet om, at man har prøvet at skubbe ansvaret frem og tilbage mellem ministeriet og Forsvarskommandoen, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Politiken

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: