USA's økonomi er i en forfærdelig tilstand

Investeringskæmpe rystet over udsigterne for den amerikanske økonomi. Og Europa er ikke meget bedre

Oddsene for en ny recession i USA er helt oppe på 50 procent, ifølge Mohamed El-Erian, chef for Pacific Investment Management (Pimco), der forvalter nogen af de største investeringsfonde i verden.

For nylig udtalte han, at Grækenland ikke vil magte at få kontrol over sin høje statsgæld, og spåede en statsbankerot inden 2013. Nu er det USA's tilstand han tager under behandling i et interview med Bloomberg, og rosenrødt ser det ikke ud i hans optik.

Udtalelserne kommer samme dag, som der igen-igen kom dårligt nyt om økonomien i USA form af en lavere end forventet økonomisk vækst i årets tredje kvartal.

Og hvis politikerne i Washington ikke mander sig op, vil det gå endnu værre, advarer El-Erian, som er en mand, der lyttes til på finansmarkederne i kraft af de mange milliarder dollar, Pimco håndterer.

- Fremdriften i økonomien er svagere end forventet, og politisk er vi kørt helt fast. Men det mest skræmmende er, at vi taler om risikoen for en recession på et tidspunkt, hvor arbejdsløsheden allerede er for høj, siger han og fortsætter:

- Desuden er en fjerdedel af samtlige boligejere teknisk insolvente. Budgetunderskuddet er oppe på ni procent, og renterne er praktisk talt på nul.

Mandag opgav et udvalg under Kongressen at finde de store besparelser, som det havde fået i opdrag. Endnu et eksempel på, at republikanerne og demokraterne stejle holdninger ikke kan forenes.

Inaktiviteten blandt både de amerikanske og europæiske politikere vil føre til flere dårligdomme, ifølge El-Erian, der mener de europæiske politikere er paralyseret, og ikke ved, hvordan de skal komme ud af moradset.

- Der skal handles hurtigt for at adressere de strukturelle problemer i økonomierne. Den største bekymring er, at problemerne i Europa, hvor situationen er forværret, vælter os (den amerikanske økonomi, red), siger han.

- Europa må vælge mellem en fuldt integreret union eller en mindre eurozone, siger han, ifølge Bloomberg News.