Spansk højrefløj står til jordskredssejr

De spanske vælgere går til stemmeurnerne søndag. Vrede over den økonomiske krise præger landet

Mariano Rajoy står til et jordskredsvalg. (Foto: Paul White/AP)
Mariano Rajoy står til et jordskredsvalg. (Foto: Paul White/AP)

Spaniens konservative står til at vinde deres største valgsejr i nyere tid, når spanierne søndag vælger nyt parlament.

Andre steder i eurozonen har den økonomiske krise kostet premierministre deres job, og denne gang er turen kommet til Spaniens nuværende, socialistiske premierminister, José Luis Rodríguez Zapatero.

Meningsmålingerne peger på en jordskredssejr til det konservative Folkeparti (PP), der har et forspring på 15 procent over Socialistpartiet.

PP-leder Mariano Rajoy, som efter alt at dømme bliver ny premierminister, appellerede lørdag til finansmarkederne om at give Spaniens kommende regering "mere end en halv time" til at få gjort noget ved landets økonomiske problemer.

Iagttagere siger, at vinderen af søndagens valg inden for kort tid skal gennemføre reformer og nedskæringer for at signalere til omverdenen, at Spanien er fast besluttet på at betale sine kreditorer.

Den 56-årige Rajoy har høstet opbakning fra vælgerne på løfter om at bryde med fortiden i et forsøg på at få økonomien på ret kurs og knække arbejdsløshedskurven, der i dag er på svimlende 21,5 procent.

Vælgerne bebrejder premierminister Zapatero for at have reageret for langsomt på krisen, der har betydet, at millioner af mennesker mistede deres job.

Hans regering begyndte sidste år at gennemføre upopulære reformer, som har kostet dyrt i vælgeropbakningen.

Vreden over den høje arbejdsløshed fik i maj spaniere over hele landet til at demonstrere i protest mod politikerne, som i demonstranternes øjne favoriserer virksomheder og banker frem for almindelige mennesker.

Lørdag var der atter demonstrationer i det centrale Madrid. Mange af de forsamlede tror ikke, at en ny mand på premierministerposten er nok til at redde Spanien.

- Det går tilbage for os, siger en af demonstranterne, den 48-årige Angeles Espinosa.

- Det, vi vil se søndag, er, at flertallet af spanierne vælger et nyt regeringsoverhoved, som ikke er andet end et lam, der vil føre os i munden på ulven, siger han.

Der er også varslet protestaktioner ved valgstederne søndag.