Monti beder om tid for sin nye regering

Italiens ny leder håber at kunne danne en samlingsregering, der kan sidde frem til 2013

Mario Monti, der er udpeget til at danne en ny regering i Italien, trækker sit mandat, hvis det italienske parlament ikke vil lade den kommende regering leve frem til foråret 2013.

Der skal Italien efter planen til valg, og hvis parlamentet fremrykker dette valg, vil det tage troværdighed fra regeringen, siger Monti.

- Jeg vil ikke acceptere en midlertidig bestemmelse, sagde han på en pressekonference i Rom mandag aften.

Efter at have afløst Silvio Berlusconi indledte Mario Monti mandag forhandlinger om at danne en ny regering, der skal få Italien ud af den nuværende økonomiske krise.

Forhandlingerne fortsætter tirsdag, blandt andet med repræsentanter fra Berlusconis parti, Frihedens Folk (PDL).

Flere PDL-medlemmer har den holdning, at Mario Monti kun skal blive ved magten tilstrækkeligt længe til at implementere den sparepakke, der blev vedtaget i parlamentet i sidste uge.

Derpå skal der gennemføres nyvalg, muligvis allerede i foråret, mener dele af PDL.

Investorerne tvivler fortsat på, om det kan lykkes for Monti at håndtere den store gældspukkel.

I både Europa og Asien tog finansmarkederne i første omgang godt imod udnævnelsen af den tidligere EU-kommissær. Der gik dog ikke længe, før kurserne atter var på vej nedad.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, antyder ligeledes, at det ikke er tilstrækkeligt at udskifte Berlusconi med Monti, hvis man vil løse Italiens problemer.

- Det er klart, at vores analyse af den italienske økonomi ikke ændrer sig på grund af et regeringsskifte, siger Rehns talsmand Amadeu Altafaj.