Annonce:
Annonce:

Sohn mørklægger arkiv om sin fortid i DKP

Ingen journalister får mulighed for at kigge Ole Sohn i kortene

Annonce:
Følg Politik

Arbejderbevægelsen lukker arkiverne om Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) for journalister, og det sker med en bemærkning om, at der i øjeblikket foregår en klapjagt på Ole Sohn, der var formand fra 1987 til 1991. Dermed er pressen udelukket fra at efterprøve, om DKP-arkivet indeholder oplysninger, der kan be- eller afkræfte, om Danmarks erhvervs- og vækstminister modtog kontanter fra Sovjetunionen under Den Kolde Krig, skriver Berlingske.

Læs også:Thorning vil ikke tale om Ole Sohns fortid

Ole Sohn har selv med sin underskrift beseglet aftalen mellem det daværende Danmarks Kommunistiske Parti og Arbejderbevægelsens Arkiv og Bibliotek, ABA. Aftalen rummer en klausul, der dikterer hvem, der må få adgang til det kommunistiske arkiv og hvem, der ikke må, oplyser Radio 24syv.

Annonce:

Pressen er på klapjagt
- Jeg synes, det ligner en kampagne, hvor formålet er at fælde Ole Sohn, siger arkivar på Arbejderbevægelsens Bibliotek & Arkiv Jesper Jørgensen til Berlingske, som har givet afslag til Radio24syv, B.T., Morgenavisen Jyllands-Posten og Berlingske:

- Det har aldrig været meningen, at journalister skulle have adgang til arkivet. Det centrale er, at DKPs arkiver er klausuleret til forskningsbrug i henhold til den arkivaftale, vi har indgået med DKP. Vores arkivstiftere skal have tiltro til, at vi overholder de indgåede aftaler.

Ingen adgang til pengestrømme
Tidligere har en journalist fra Weekendavisen fået adgang, da han ville skrive en bog om forfatteren Hans Scherfig. Journalist Morten Pihl, Jyllands-Posten, ville noget tilsvarende: Skrive et dybdeborende portræt af Sohn og undersøge, hvad arkivet rummede af oplysninger om Sovjets finansielle støtte til DKP i Sohns formandstid. Han fik afslag.

Læs også:Her er spørgsmålene om Sohns betændte fortid

Venstres Søren Pind mener, at det er en sag for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Annonce:

- Vi er i den heldige situation, at den øverste leder for Arbejderbevægelsen og pressens minister er én og samme person: statsminister Helle Thorning-Schmidt. Derfor vil det være naturligt, at hun henvendte sig til arkivet og i pressefrihedens navn sørgede for, at alle får adgang,« siger Søren Pind.

Professor opfordrer til åbenhed
Kurt Jacobsen, historieprofessor ved CBS og tidligere journalist for det kommunistiske Land og Folk, opfordrer arkivet til at lade offentligheden få adgang:

- Nu er man efterhånden kommet på afstand af dengang, hvor det hele brød sammen, og DKP bør ændre aftalen og gøre materialet almindeligt tilgængeligt. Ikke kun på grund af Ole Sohn, men også på grund af den rolle som DKP har spillet. Jeg synes, det er rimeligt, at journalistik og offentligheden har adgang til de dokumenter. De bør ikke være forbeholdt forskere.

Løber fra løfte om mindretalsbeskyttelse
I Folketinget ønsker V, K og DF, der tilsammen har 43 pct. af mandaterne, en undersøgelse af Ole Sohns forhold, men det blokerer regeringen for. Socialdemokraterne lovede ellers i valgkampen, at et mindretal på 40 pct. skulle kunne iværksætte sådanne undersøgelser.

Læs også:Sohn lyver om sorte penge

Helle Thorning-Schmidt og Ole Sohn ønsker ikke at kommentere sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: