Euroledere er rasende på Grækenland

Grækenlands premierminister, George Papandreou, står til verbale tæsk under møde med Sarkozy og Merkel

Sarkozy (tv.) og Merkel (th.) er godt gale på græske Papandreou (i midten). (Fotos: AP)
Sarkozy (tv.) og Merkel (th.) er godt gale på græske Papandreou (i midten). (Fotos: AP)

Tydeligt irriterede euro-ledere gik onsdag aften til møde med Grækenlands premierminister, George Papandreou, i Cannes forud for G-20-topmødet, der begynder torsdag.

Papandreou har skabt vrede i EU og eurozonen, efter at han mandag meddelte, at der skal afholdes en folkeafstemning om den krise- og gældssaneringspakke, som euro-landene i sidste uge møjsommeligt fik stykket sammen for redde Grækenland fra at gå bankerot.

Før mødet onsdag aften med Papandreou mødtes en række tunge toppolitikere for at diskutere den græske afstemning.

Læs også: Papandreou beder om respekt fra EU

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy og Tysklands kansler, Angela Merkel, der var hovedarkitekterne bag den græske redningspakke, mødtes med EU-præsidenten, Herman Van Rompuy, EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso og direktør for IMF, Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde.

Ingen venner i EU
Alle er vrede over den græske afstemning, der på ny har skabt usikkerhed om den græske gældskrise.

- Vi tog beslutningen (om den græske gældssanering, red.) i sidste uge i enighed mellem de 17 eurolande. Vi kan ikke tillade, at nogen undsiger denne beslutning, siger eurozonens formand Jean-Claude Juncker.

Rapporter fortæller, at en tydelig rasende Sarkozy i skarpe vendinger kaldte Papandreou til Cannes, efter at afstemningen blev kendt, for at give den græske regeringsleder tørt på.

Læs også: Thorning til topmøde: Europa er i krise

Eurolederne skal angiveligt være enige om, at det ikke længere er muligt at overtale Papandreou til at opgive folkeafstemningen.

I stedet vil de forsøge at få grækerne til at afholde afstemningen hurtigst muligt for at få en afklaring.

Desuden ventes det, at Sarkozy og Merkel vil forsøge at få Papandreou til at formulere afstemningen om krisepakke sådan, at grækerne skal tabe stilling til, om de vil være med i euroen og dermed sige ja til redningspakken eller melde sig ud af euroen.