EU-lande enes om en del af redningsplan

EU stiller nye krav til bankernes kapitalgrundlag. Eurolandene stadig langt fra enighed om fuld redningspakke

Helle Thorning-Schmidt er forsigtig optimist efter den første delaftale om rekapitalisering i bankerne. (Foto: AP)
Helle Thorning-Schmidt er forsigtig optimist efter den første delaftale om rekapitalisering i bankerne. (Foto: AP)

Europæiske banker skal fremover være bedre rustet til at modstå kriser som den, der lige nu har bragt Grækenland på randen af statsbankerot.

Stats- og regeringsledere fra de 27 EU-lande er ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) enedes om, at de større europæiske banker skal have en såkaldt kernekapital på ni procent af hele deres forretning.

Den bedre polstring mod kriser skal være på plads allerede til sommer.

Ifølge statsministeren vil der formentlig ikke være danske banker, der har behov for at skaffe flere penge for at leve op til kravet.

- Vi har haft vores bankpakke, og der er intet, der tyder på, at danske banker skal rekapitalisere, siger Thorning.

Der vil ifølge beregninger lavet forud for onsdagens EU-topmøde blive tale om et samlet behov i hele EU på omkring 100 milliarder euro.

Det bliver i første omgang bankerne selv, der skal finde pengene fra private investorer. Kan de ikke det, kan de bede deres regeringer om hjælp. Og hvis ikke statskassen kan hjælpe, kan bankerne i sidste instans søge penge fra euroens redningsfond, EFSF.

EU-topmødet, hvor den danske statsminister har deltaget, sluttede kort før klokken 20. Derefter har de 17 eurolande fortsat deres møde, hvor der er to emner på dagsordenen.

Der forestår stadig svære forhandlinger om, hvordan man får mere ud af de 440 milliarder euro i EFSF og om, hvordan og hvor meget man nedskriver værdien af Grækenlands statsgæld.

Helle Thorning-Schmidt siger, at hun på baggrund af det, hun har hørt og læst forud for eurozonens topmøde er '"forsigtig optimist'.

0 kommentarer
Vis kommentarer