Danmark på vej i EU's B-hold

Dansk EU-politiker: Eurokrisen fører os direkte til et EU i to hastigheder. Helle Thorning og de øvrige EU-topledere skal finde en løsning i aften for at undgå ny finanskrise

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - her ved siden af EU-Kommissionens formand, Manuel José Barroso - sidder med ved bordet i aften i Bruxelles, når den europæiske gældskrise gerne skulle løses. (Foto:AP/Thierry Charlier)
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - her ved siden af EU-Kommissionens formand, Manuel José Barroso - sidder med ved bordet i aften i Bruxelles, når den europæiske gældskrise gerne skulle løses. (Foto:AP/Thierry Charlier)

- Vi går alle sammen og holder vejret, siger Dan Jørgensen, medlem af EU-parlamentet for Socialdemokraterne.

- Måske er det ikke helt gået op for danskerne, hvor alvorlig situationen er, siger han til ekstrabladet.dk på en telefon fra Strasbourg.

I aften mødes EU's stats- og regeringschefer til krisemøde i Bruxelles. Her er den helt afgørende opgave at forsøge at finde en løsning på den græske gældskrise - og milliarder nok til at undgå spekulation mod euroen.

Men lykkedes det ikke Helle Thorning-Schmidt (S) og de andre 26 statsledere at nå til enighed, kan vi reelt stå midt i en ny finanskrise i næste uge, advarer Dan Jørgensen.

Prodi: Vi skal ha' en exitdør
- Stemningen i EU-parlamentet er meget tense lige nu, siger Jens Rohde, der er parlamentsmedlem for Venstre.

For ikke alene skal EU finde en løsning på Grækenlands bundløse gæld, gældsplagede Italien skal også bankes på plads, og Berlusconi skal afkræves reformer. Og så vil Tyskland have ændret EU-traktaten, så dårlige europæiske økonomier bedre kan straffes fremover.

Læs også: Euro-krise kan drukne i personligt had

- Der må være en indgangsdør såvel som en udgangsdør, som tidligere EU-kommissionsformand Romani Prodi sagde til DR's P1 i dag.

Det er med Jens Rohdes ord 'ikke supersjovt at være græker her i parlamentet lige nu'.

Og som om EU's problemer ikke var store nok, er den gamle strid om et Europa i to hastigheder blusset op igen: De 17 lande, der har euroen, og Danmark og de ni andre uden.

A-holdet og B-holdet
- Det mest bekymrende i parlamentet lige er, at der nu helt åbenlyst tales om, at eurolandene skal have lov at lave underudvalg og gå uden om os andre, siger Jens Rohde til ekstrabladet.dk.

I EU-parlamentet arbejder de folkevalgte ellers på tværs af nationalstater og organiserer sig i socialdemokratiske, liberale osv. grupper.

- Vi er øjeblikket ved at få et Europa i to hastigheder, siger Rohde.

Som det britiske nyhedsmagasin The Economist konkluderer: Med tiden vil A- og B-holdet uværgerligt glide fra hinanden

Og med Danmark uden for euroen vil Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Nicolas Sarkozy fuldkommen stjæle billedet under det danske EU-formandskab i 2012, vurderer Rohde.

- Traktatændringerne kommer til at fylde alt, når Danmark indtager formandskabet.

Ingen er nemlig interesseret i nye folkeafstemninger lige nu.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere