Valgforsker: Løkkes slutspurt kom for sent

Venstre har virkelig trukket vælgere til sidst i valgkampen, vurderer valgforsker

Et lille flertal af danskere ville stemme på Lars Løkke Rasmussen og den borgerlige fløj, hvis der var valg i dag.

Det viser den første måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, efter valget.

Resultatet er bemærkelsesværdigt i den forstand, at ikke en eneste måling under selve valgkampen gav flertal til den blå side af Folketinget.

Læs også: Løkkes sidste hulemøder på Marienborg

Valgforsker Rune Stubager er da også mest overrasket over, at man først ser en måling med et blåt flertal nu.

- Når valgresultatet endte med at blive så tæt, som det blev, burde vi have set et lignende resultat undervejs i valgkampen. Men det viser, at Venstre virkelig har trukket vælgere til sidst, mener Rune Stubager.

Derfor tyder det heller ikke på, at Lars Løkke Rasmussen satsede forkert med valgudskrivelsen.

Det havde næppe holdt den afgående statsminister ved magten, hvis han havde ventet et par uger med at udskrive valg, mener valgforskeren.

Målingerne begyndte først at rykke mod højre langt inde i valgkampen, og sådan ville det også have set ud, hvis den var begyndt senere.

Læs også: Løkke bliver til næste valgopgør med Thorning

- Jeg tror ikke på, at situationen havde ændret sig, hvis Løkke havde ventet med at udskrive valget. Folk spurgte jo konstant, hvorfor han dog ikke snart udskrev valg, og om han ikke var presset, vurderer Rune Stubager.

Efter valget har Socialdemokraterne, SF og De Radikale forskanset sig på et hotel i Ørestad for at forhandle regeringsgrundlaget på plads. Alene det kan have været nok til at skubbe målingen over til et blåt flertal.

- S og SF har jo slet ikke gjort væsen af sig, og de har holdt fuldstændig tavshed, efter de har vundet valget, siger Rune Stubager.