Johanne gider ikke stå i kø til lejebolig

Enhedslisten raser mod andelsboliglån, men låner selv løs. Partiets ukronede dronning kan ikke se problemet

Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller fra Enhedslisten mener ikke, at danskere skal kunne score økonomiske gevinster uden at tage hænderne op af lommerne. Men partidronningen selv har ikke noget problem med at belåne sin andelsbolig. (Foto: Colourbox)
Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller fra Enhedslisten mener ikke, at danskere skal kunne score økonomiske gevinster uden at tage hænderne op af lommerne. Men partidronningen selv har ikke noget problem med at belåne sin andelsbolig. (Foto: Colourbox)

Enhedslisten tordner mod lån i andelsboliger. Det afholder dog ikke partitets største stemmesluger, Johanne Schmidt-Nielsen, fra selv at låne løs. Hun har lånt 1,25 millioner kroner i sin andelslejlighed på Blågårds Plads i København.

Kører også over Storebælt
Enhedslisten var den hårdeste kritiker, da den borgerlige regering i 2005 ville gøre det muligt at optage lån i andelsboliger. Men det har tilsyneladende ændret sig nu:

- Jeg kører også over Storebæltsbroen, selv om vi i sin tid var imod, at den blev bygget, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun er ikke alene om at have malket andelsboliglovens muligheder. Flere af det populære partis folketingsmedlemmer har også hentet penge i deres andelsboliger. Johanne Schmidt-Nielsen siger om sin egen situation:

- Jeg kan faktisk ikke se problemet i, at jeg benytter de lånemuligheder, der er. Der er sket det, vi frygtede. Priserne er steget. Det er umuligt at købe en andelsbolig uden at tage lån.

Læs også: Johanne Schmidt lyver om sin løn

Gider ikke stå i kø til almen bolig
- Men er det ikke hyklerisk, at I først kritiserer loven voldsomt - og så selv gør brug af lånemuligheden?

- Det synes jeg faktisk ikke. Vi var imod, fordi vi advarede mod, at priserne ville stige. Det er sket. Så hvis jeg vil have en andelsbolig, er jeg nødt til at tage et lån.

- Du kunne jo vælge at bo til leje i en almen bolig?

- Ja, så skal jeg skrives op og stå i kø i ret lang tid.

- Men har du været skrevet op til en almen bolig?

- Nej. Jeg vil rigtig gerne bo der, hvor jeg bor. På Blågårds Plads på Nørrebro i København. Det var vigtigt for mig. Og så har jeg altid tænkt, at det var helt umuligt at få en almen bolig, fordi man skulle stå på venteliste i 20 år. Derfor har jeg ikke undersøgt den mulighed.

Ingen boligspekulant
- Forventer du at tjene på din lejlighed?

- Nu købte jeg vist på det tidspunkt, hvor det var allerdyrest, så det er meget usandsynligt.

- Så du ser ikke dig selv boligspekulant?

- Nej, det gør jeg godt nok ikke. Jeg ser mig som en, der har brug for en lejlighed at bo i.

Hvis Enhedslisten får sin vilje, bliver det fremover en dyr fornøjelse at låne penge i både andelsboliger og fast ejendom. Partiet vil beskatte værdistigninger på boliger med op mod 60 procent.

Læs også: Så meget kræver Enhedslisten af din boliggevinst