Ny regering kan fjerne udskældt madordning

Helle Thorning-Schmidt kan ændre udskældt madordning for børn i institutioner, men forældre vil beholde den

Den udskældte madordning for børn i daginstitutioner kan blive lavet om, når en ny rød regering kommer til magten. (Foto: Mathias Christensen)
Den udskældte madordning for børn i daginstitutioner kan blive lavet om, når en ny rød regering kommer til magten. (Foto: Mathias Christensen)

Den udskældte madordning for børn i daginstitutioner kan blive lavet om, når en ny rød regering kommer til magten.

Hverken Socialdemokraterne, SF eller Radikale Venstre er med i aftalen, og derfor står de fri til at ændre ordningen. Kilder tæt på forhandlingerne om regeringsgrundlaget fortæller, at madordningen formentlig ligger på bordet i disse dage.

Læs også:Børnenes mælk får den kommunale sparekniv

Men nu opfordrer forældrenes landsforening Fola Helle Thorning-Schmidt til forsigtighed.

- Den nuværende ordning skal have plads og lov til at sætte sig. Så skal vi drage nogle erfaringer fra der, hvor det rent faktisk fungerer, inden man laver en ændring endnu en gang, siger Lars Klingenberg, formand for Fola.

Det er måske overraskende toner fra Lars Klingenberg, som kæmpede indædt imod madordningen.

Da VK-regeringen i 2008 ville tvinge samtlige daginstitutioner i Danmark til at indføre brugerbetalte madordninger, væltede kritikken frem: Madordningen var for dyr og for dårlig.

Presset fra utilfredse forældre og internt pres fra politikere fra egne rækker fik regeringen til at gøre ordningen frivillig.

Socialdemokraterne er varme tilhængere af en obligatorisk madordning og arge modstandere af VK-regerings madordning.

- Regeringens madforslag vil betyde, at forældrebetalingen kommer til at stige voldsomt, og børnene får dårlig mad. Det er discount, når det er værst, og det vil vi altså ikke støtte, sagde socialordfører Mette Frederiksen (S) dengang.

Men den dårlige økonomiske situation i dag sætter en kæp i hjulet for Socialdemokraterne, fortæller Mette Frederiksen.

- De økonomiske rammer tillader ikke en sådan ordning her og nu - det er derfor et langsigtet mål, sagde Mette Frederiksen til Kost.dk 2. september.

Mens forhandlingerne om regeringsgrundlaget er i gang, ønsker partierne ikke at udtale sig om specifikke politiske aftaler.