Ryster på hovedet af Gerhard Schröder

Tidligere tysk kansler vil have Europas Forenede Stater nu - dårlig idé, mener Morten Messerschmidt (DF) og Dan Jørgensen (S)

Dan Jørgensen i samtale med Helle Thorning-Schmidt - måske om EU. (Foto: Valdemar Jørgensen)
Dan Jørgensen i samtale med Helle Thorning-Schmidt - måske om EU. (Foto: Valdemar Jørgensen)

Bortset fra et enkelt pip om grænsekontrol, er EU-spørgsmål så godt som fraværende i den danske valgkamp.

Men et emne som 'Europas Forenede Stater' interesserer mange, og det blev for et par dage taget op igen, da Gerhard Schröder var ude og argumentere glødende for projektet. Afgivelse af national suverænitet til 'Europas Forenede Stater' er ifølge den tidligere tyske kansler den rigtige vej frem i den økonomiske krise, Europa står i, og tiden er moden til at sætte skub i projektet, mener Schröder ( se hans udtalelser her).

Et giftigt udspil, mener det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Dan Jørgensen.

- Det mener jeg ikke er en god idé. Den slags tanker er undergravende for samarbejdet, når man ved, at størstedelen af Europas borgere er modstandere af den idé. Den slags utopier skaber skepsis, siger Dan Jørgensen.

- Istedet skal man påpege, hvad der kan gøres bedre i EU. Hvordan vi kan arbejde bedre sammen, siger Jørgensen til ekstrabladet.dk.

Messerschmidt: Bruxelles vil have føderationen
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er enig i, at Schröder har fået en dårlig idé.

- Jeg mener, han er helt ude på et overdrev. Desværre siger Schröder bare åbnet, hvad de fleste i Bruxelles tænker, både blandt parlamentsmedlemmer, kommission og embedsmænd. Der er de bare kloge nok til at holde mund for ikke at skræmme folk og gennemfører så deres forbundsstat i små skridt. Grænse, valuta, præsident etc, siger Messerschmidt.

- Hvis man ser på den måde, der stemmes i Europaparlamentet, så går alt entydigt i en retning af, at stadig mere magt flyttes til Bruxelles. Alt fra finanspolitik til socialpolitik og indvandringspolitik skal være noget, som EU har magten over. Hele opbygningen af systemet er føderalt, og jeg vil næsten sige, at Dan er tilhænger af det, for ellers ville han jo ikke sidde og stemme for det.

- Schröder har tabt terrinen, når han er kommet til at sige det, som alle hernede tænker. Jeg forstår godt, at Dan reagerer på den måde, men i virkeligheden er det fordi, han ikke har tænkt over, hvad en føderation er, lyder det fra DF-parlamentarikeren.

Se også:

EU vil have vetoret over grænsekontrollen

Dan Jørgensen ryster på hovedet af Messerschmidts afsluttende betragtninger.

- Det passer simpelthen ikke, at de fleste i Bruxelles vil have Europas Forenede Stater. Det er decideret forkert. Jeg ved ikke, om Messerschmidt siger det for at være polemisk, eller fordi han ikke deltager i politisk arbejde hernede. Os, der arbejder i de politiske grupper, som laver lovgivning, vi ved, hvordan holdningen er blandt dem, der har indflydelse.

- Messerschmidt er hernede som EU-modstander, og det er fint nok. Men det har ingen hold i virkeligheden, at folk arbejder i den retning. Det handler ikke om en overnational stat. Det er rigtigt, at EU har fået større indflydelse de senere år. Men det er et praktisk spørgsmål. Mange problemer er grænseoverskridende, inden for eksempelvis miljøområdet eller bekæmpelse af terrorisme, og det løses bedst internationalt, siger Dan Jørgensen.