Ron Paul: Den usynlige mand

Ron Pauls paradoks: Han topper meningsmålingerne i det republikanske parti, men ignoreres af medierne

Ron Paul, 76, har fået en god start på sin præsidentkampagne. Her taler han til vælgerne ved et træf for Det republikanske Parti på Iowa State Fairgrounds i Des Moines. (Foto: AP)
Ron Paul, 76, har fået en god start på sin præsidentkampagne. Her taler han til vælgerne ved et træf for Det republikanske Parti på Iowa State Fairgrounds i Des Moines. (Foto: AP)

DES MOINES (ekstrabladet.dk): Ron Paul har aldrig været mediernes yndling, men på det seneste har han haft ualmindelig svært ved at trænge igennem æteren.

Den republikanske kongresmand og præsidentkandidat topper både prøvevalg og meningsmålinger, men er alligevel noget nær usynlig i de amerikanske medier. Ron Paul har bemærket mediernes modvilje.

– Det er en mærkelig oplevelse, at pressen ikke vil give mig rimelig taletid, men heldigvis kan vælgerne få informationer andre steder, siger kongresmanden, da ekstrabladet.dk møder ham til et vælgertræf i staten Iowa.

– Jeg er en trussel mod status quo. Det er ikke nyt. Men det afskrækker mig ikke. Jeg har altid sagt det samme, tilføjer han.

Ron Paul har aldrig været elsket af eliten. Men han er vellidt blandt de 360 republikanske vælgere, som har betalt 25 dollar for barbecue og politisk peptalk på dyrskuepladsen i Des Moines.

Se galleri: 10 som kan slå Obama

Mens Dr. Paul, som tilhængerne kalder ham, uddeler håndtryk og signerer valgplakater, stimler folk sammen omkring kandidaten, der trods sine 76 år er skarp og energisk.

For Jeffrey Dietrich, 34, er Ron Paul først og fremmest en kompromisløs sandhedssiger.

– Ron Paul har altid talt sandt, og han skifter ikke holdning, som vinden blæser. Nu har mange af hans modstandere sjovt nok overtaget hans synspunkter, siger Dietrich med henvisning til, at Ron Paul var Tea Party-aktivist længe før, det blev moderne.

Besøg: Ron Pauls officielle hjemmeside

Ron Paul nåede som fødselslæge i Texas at hjælpe over 4000 børn til verden, inden han blev valgt til Kongressen, hvor han har siddet i over 20 år. Han er fortaler for en minimalstat og mener, at den amerikanske forfatning er eneste værn mod centralmagtens tyranni.

Han raser mod antiterrorlove, der gør det nemt for regeringen at spionere mod sin egen befolkning. Han er også godt træt af, at USA er verdens politimand. Hvis de stod til Ron Paul blev alle amerikanske soldater trukket hjem fra udlandet - også Afghanistan og Irak - med det samme.

En falskmøntner
Men hans yndlingsaversion er den amerikanske centralbank, der ifølge Paul er en tikkende bombe under nationens velstand. Det udløste stor jubel, da han under sin tale i Des Moines kaldte centralbankchef Ben Bernanke for en 'falskmøntner'.

– Det siger sig selv, at når vi hele tiden trykker nye penge, så giver det galoperende inflation og én dag vil folk vågne op og se, at deres opsparing intet er værd, siger han og får forsamlingens ældste tilhørere til at nikke anerkendende.

Ron Paul har mere end nogen anden republikansk præsidentkandidat trådt magthaverne over tæerne. Det er ifølge tilhængerne grunden til, at han ikke får samme mediedækning som andre topkandidater. Men det er ikke kun de såkaldte Paulites – Ron Pauls inkarnerede fans – der har bemærket, at han har fået den kolde skulder.

Jon Stewart-joke
Da Ron Paul tidligere på måneden blev nummer to – kun 152 stemmer efter Michele Bachman – ved det traditionsrige prøvevalg i Ames blev hans placering ignoreret i en grad, som fik Daily Show-værten Jon Stewart til at kommentere det i sit tv-program.

Ron Paul har oven i købet fået videnskabeligt bevis for, at han ignoreres af medierne. Det er i hvert fald konklusionen på en undersøgelse foretager af Pew Research Center.

Men trods forsøget på at tie Ron Paul ihjel, stiger hans opbakning i befolkningen. I den seneste måling fra Gallup overhaler han Michele Bachman og er nu i hælene på spidskandidaterne Mitt Romney og Rick Perry. Måske er medierne trætte af Ron Paul, men vælgerne kan ikke få nok af den stædige kongresmand fra Texas.