Annonce:
Annonce:

Lykke Friis og Troels Lund kulegraves i svindelsag

Rigsrevision udvider undersøgelsen: Blev Folketinget vildledt i skandalen om milliardsvindel med CO2-kvoter

Rigsrevisionen vil blandt andet undersøge om klima- og energiminister Lykke Friis 'reagerede tilfredsstillende for at begrænse' svindlen. (Foto: Per Folkver)
Rigsrevisionen vil blandt andet undersøge om klima- og energiminister Lykke Friis 'reagerede tilfredsstillende for at begrænse' svindlen. (Foto: Per Folkver)
Annonce:
Følg Politik

Rigsrevisionen affyrede onsdag en gigantisk firetrins-raket i skandale-sagen om svindel for milliarder af kroner via det danske kvoteregister.

Raketten blev affyret i et notat, som rigsrevisor Henrik Otbo afleverede til Folketingets statsrevisorer.

Læs hele notatet her.

Det fremgår af notatet, at rigsrevisionen i stort omfang udvider en igangværende undersøgelse og nu især også retter søgelyset mod klima- og energiminister Lykke Friis og den tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og deres roller i sagen om det skandaleramte, danske kvoteregister:

Undersøgelsen vil 'afdække, om Folketinget har fået korrekte oplysninger i redegørelserne og svar på § 20-spørgsmål fra henholdsvis klima- og energiministeren og skatteministeren', skriver rigsrevisor Henrik Otbo.

Annonce:

Ekstra Bladet har i en lang række artikler siden december 2009 dokumenteret, hvordan det danske CO2-kvoteregister har været centrum for omfattende momssvindel.

Det europæiske politisamarbejde Europol anslår, at svindlerne har stjålet 38 mia. kroner fra de europæiske statskasser.

Læs også: Milliarder stjålet i tysk CO2-svindel

En lang række sager er under efterforskning over hele Europa. Alle kendte sager har forbindelse til det danske kvoteregister, der drives af Energistyrelsen.

I to år, fra 2007 til 2009 undlod Energistyrelsen at opkræve nogen form for identifikation fra folk der tilmeldte sig det danske register. Bl.a. derfor voksede det danske register til at være verdens største af sin art med 1.256 registrerede konti.

Efter Ekstra Bladets afsløringer er der nu kun ca. 30 konti tilbage i registret.

Annonce:

Rigsrevisionens udvidede undersøgelse består af fire dele. Udover at undersøge om de to ministre har vildledt Folketinget i deres svar om skandalen, vil rigsrevisionen undersøge hvorfor det overhovedet kunne ske, at Energistyrelsen tillod, at svindlerne på den måde fik frit lejde til at tilmelde sig i Danmark - herunder om Energistyrelsen 'på tilfredsstillende vis' har 'orienteret Klima- og Energiministeriet om, at de ikke efterlevede EU-forordningen?.'

Derudover vil Rigsrevisionen undersøge, hvordan SKAT har håndteret den omfattende svindel og rigsrevisionen vil undersøge om klima- og energiminister Lykke Friis 'reagerede tilfredsstillende for at begrænse' svindlen.

Godt sagen nu kulegraves
Formanden for Folketingets miljøuvalg Ida Auken (SF) er tilfreds med, at rigsrevisionen nu udvider undersøgelsen af klimafup for milliarder i det danske kvoteregister.

- Det er kun godt, at sagen nu bliver fuldt ud undersøgt, siger Ida Auken til Ekstrabladet.dk.

- Klima- og energiminister Lykke Friis har hele tiden nægtet at tage stilling til, at det danske register har spillet en central rolle i den svindel, der er foregået, siger Ida Auken (SF).

Ekstra Bladet har mailet denne artikel til Lykke Friis inden offentliggørelsen, men ministeren har ikke ønsket at svare.Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: