Ekspert: Atomvåben er vigtige for Rusland

Russiske forsøg med atommissiler skal gøre landet til stormagt igen, forklarer ekspert fra Forsvarsakademiet

Rusland er i gang med at modernisere sit skrantende våbenarsenal med atommissiler. Tirsdag aften kom landet et skridt nærmere, da affyringen af et Bulava-atommissil endte succesrigt. Men processen er også tiltrængt, siger en ekspert fra Forsvarsakademiet.

- Ruslands militær er håbløst forældet og kan ikke længere bruges til at hævde Ruslands stilling som stormagt. Derfor er atomvåbnene meget vigtige for, at Rusland kan kalde sig selv stormagt, siger Peter Viggo Jakobsen, der forsker i sikkerhedspolitik.

- Desuden kan det afskrække andre stormagter - især Nato og USA, men også Kina, og signalere at os skal I ikke genere og desuden behandle os med den respekt, vi fortjener, siger han.

Det 12 meter lange Bulava-missil blev affyret fra en ubåd i russisk farvand i nærheden af Finland. Og russerne har behov for at teste og udvikle nye missiler for at sikre, at våbnene virker og er tidssvarende, siger han.

- Det er så Finlands uheld, at testområdet ligger tæt på dem, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han fastslår dog, at på trods af at der er tale om forsøg med atommissiler, er der ingen grund til til at være bekymret.

- Der er ingen atomsprængladning i sådanne test, som udelukkende sigter på at checke om det missil, der skal fremføre atomladningen i en krise eller krigssituation, fungerer, siger forskeren.

Ruslands premierminister Vladimir Putin har lovet af bruge mere end 700 milliarder dollar på at strømline landets væbnede styrker de kommende 10 år.

Et enkelt Bulava-missil kan medbringe seks til 10 atomsprænghoveder, der kan forårsage en eksplosion op til 100 gange kraftigere end atombomben over Hiroshima i 1945.

0 kommentarer
Vis kommentarer