Danmark bomber sig til ny Nato-toppost

Danmark er mere populær i forsvarsalliancen end nogensinde, og det kan give gode poster, skriver Hans Engell

Danmark er mere populær i forsvarsalliancen end nogensinde, og det kan give gode poster, skriver Hans Engell.
Danmark er mere populær i forsvarsalliancen end nogensinde, og det kan give gode poster, skriver Hans Engell.

Danmark er i fuld gang med at bombe sig til en ny toppost i Nato. Det skriver Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

Vi har aldrig været mere populære i forsvarsalliancen end lige nu. Den situation kan sagtens bruges til at skaffe os endnu flere indflydelsesrige poster på den internationale scene, hvilket landets forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har absolut blik for.

Og om nogle måneder sidder vi muligvis på begge topposter i Nato, fordi Danmark ud over posten som alliancens generalsekretær med Anders Fogh Rasmussen har rigtig gode muligheder for at overtage posten som formand for Natos indflydelsesrige militærkomite, der er den centrale politiske/militære enhed i alliancen.

Det er den nuværende forsvarschef, Knud Bartels, som er favoritkandidat, når posten bliver ledig næste år.

Fristen for udpegning af kandidater er næste måned, og afgørelsen om, hvem det bliver, falder 17. september. Det var ellers planen, at general Bartels skulle på pension i maj næste år, men formandsposten i militærkomiteen er simpelt hen for stor en chance både for ham selv og regeringen.

Danmark har aldrig tidligere haft denne post, og Bartels har den fordel, at han ud over sin forsvarschefpost var Danmarks faste repræsentant i militærkomiteen, indtil han med lynvarsel blev hentet hjem som forsvarschef, da forgængeren Tim Sloth-Jørgensen blev hældt ned af brættet i forbindelse med ’Jægerbog'-sagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer