Millionbøde til løsladt kinesisk kunstner

Ai Weiwei afkræves 10 millioner kroner af myndighederne. Manglende betaling kan sende ham bag tremmer igen

Efter 80 dages indespærring kunne den kinesiske kunstner og menneskerettighedsforkæmper Ai Weiwei i sidste uge forlade fængselscellen, men nu risikerer han at blive sat bag tremmer igen.

Skattemyndighederne i Beijing har beordret Ai Weiwei til at betale fem millioner yuan i manglende skatteindbetalinger. Hertil kommer en bøde på syv millioner yuan for den påståede skatteunddragelse.

De 12 millioner yuan svarer til knap 10 millioner kroner. Myndighederne fremsatte kravet mandag, ifølge Ai Weiweis juridiske rådgiver Liu Xiaoyuan.

- Ai har nu tre dage til at protestere mod kravet. Betaler han ikke, risikerer han, at myndighederne anlægger sag mod ham, siger Liu til nyhedsbureauet Reuters.

Ai Weiwei selv har fået forbud mod at udtale sig offentligt efter sin løsladelse, der blev annonceret netop, som den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, indledte en rundrejse til flere EU-lande.

Siden februar har styret i Kina slået hårdt ned på åbenmundede borgere og anholdt adskillige systemkritikere af frygt for, at de folkelige oprør i de arabiske lande skulle sprede sig til Kina.

Over 130 aktivister menes at være blevet tilbageholdt siden februar.

Det officielle nyhedsbureau Xinhua skrev i sidste uge, at Ai Weiwei blev løsladt som følge af hans villighed til at indrømme, at han har begået økonomisk kriminalitet.

Ifølge politiet kontrollerede den 54-årige kunstner et selskab, der har snydt skattevæsenet for store beløb. Politiet hævder også, at selskabet for at skjule de manglende indbetalinger har destrueret en masse regnskabspapirer.

Politiet har aldrig begrundet fængslingen af Ai Weiwei. Hans familie har tidligere påstået, at tilbageholdelsen og skattekravene i virkeligheden er et forsøg fra myndighedernes side på at lukke munden på en kritisk borger.

0 kommentarer
Vis kommentarer