Dronningen skal passe på idioter

Dronningen skal i fremtiden spørge om lov til at uddele ordner til diktatorer og andre

Ordner hænger man på idioter, skrev forfatten P. A. Heiberg i 1790.

Det vil dronning Margrethe næppe mene, at hun gjorde, da hun i vinter overrakte Bahrains kong Khalifa Danmarks næsthøjeste orden, Storkorset af Dannebrog. (Elefantordenen er den højeste, red.).

Men netop den orden har skabt ballade i Folketinget, efter en dansk statsborger er blevet idømt livsvarigt fængsel i Bahrain for at have krævet demokratiske reformer i den lille ørkenstats.

SF's menneskerettighedsordfører Kamel Qureshi er derimod enig med P. A. Heiberg i, at Bahrains konge er en idiot.

Derfor har han bedt udenrigsminister Lene Espersen (K) om en forklaring på, hvorfor dronningen gav den orden til kongen.

Lene Espersen, der selv har fået en orden af dronningen, hopper og danser i sit svar til Kamal Qureshi, men skåret ind til benet lyder hendes svar, at Hoffet og Udenrigsministeriet har aftalt, at spørgsmålet om ordensudveksling ved fremtidige officielle besøg fortsat overvejes nøje.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er noget pjat.

- Hvis vi vil have diplomatiske forbindelser med lande, som vi eksempelvis handler meget med, er vi nødt til at tillade, at dronningen udveksler ordner, når hun er på besøg, siger Søren Espersen.

- Hvis vi skulle lave en demokratisk vurdering over de lande, som dronningen kunne besøge, så kan hun faktisk efter min mening kun besøge Norge. I alle andre lande kan man pege på uheldige ting.

- Vi vil gerne handle med lande som Kina og Saudi Arabien, men der sidder nogle trælse karle, der ikke har samme opfattelse af demokrati, som vi har. Hvis dronningen besøgte Kina og Saudi Arabien, ville det bliver opfattet som en fornærmelse, hvis hun ikke udvekslede ordner, og så kunne vi sige farvel til kæmpe milliard aftaler, siger Søren Espersen.

Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod mener, det er en del af Danmarks historie, at dronningen uddeler ordner - også til diktatorer.

- Kongehuset må selv finde ud af, hvem der skal have ordner, men jo mere kongehuset forhører sig hos udenrigsministeriet inden, des bedre er det, siger Jeppe Kofod.

0 kommentarer
Vis kommentarer