Wilders: Dom en sejr for ytringsfriheden

Wilders blev frifundet ved en domstol i Amsterdam for alle de fem anklager, der var rejst imod ham

Den omstridte hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders siger, at hans frikendelse i en retssag, hvor han var anklaget for at tilskynde til had og diskrimination imod muslimer, er en sejr for ytringsfriheden.

- Jeg er ekstremt tilfreds og glad. Dette er ikke så meget en sejr for mig, men en sejr for ytringsfriheden. Heldigvis kan man kritisere islam uden at få mundkurv på i den offentlig debat, lyder reaktionen på rettens dom fra den 47-årige Wilders, som leder Frihedspartiet.

Wilders blev frifundet ved en domstol i Amsterdam for alle de fem anklager, der var rejst imod ham.

Sagen er hele tiden blevet opfattet som en prøvesten for ytringsfrihedens grænser i et land, som har tradition og tolerance og ligefrem debat, men hvor der er stigende modstand mod indvandring fra navnligt muslimske lande.

Frihedspartiet er det tredjestørste i parlamentet og støtteparti for regeringen.

Dommeren i sagen kalder en del af Wilders udtalelser for "sårende", "stødende" og "krænkende", men de er ikke ulovlige, da de er blevet fremsat under en offentlig debat om muslimer, integration og multikulturalisme.

Dommen kan styrke Wilders politisk, efter at han i forvejen har fået indrømmelser fra regeringen i form af begrænsninger af indvandringen og forbud mod slør og burkaer.

- Dommen betyder, at hans politiske synspunkter er godkendt i forhold til lovgivningen. Hans politiske retorik er blevet legaliseret, siger Andre Krouwel, som er politisk forsker ved Amsterdams Frie Universitet.

Wilders, som lever under beskyttelse 24 timer i døgnet på grund af dødstrusler, blev hjulpet i sagen af en tøvende offentlig anklagemyndighed, der i løbet af sagen erklærede sig enig i, at Wilders burde frifindes.

Farid Azarkan fra marokkanernes sammenslutning i Holland, SMN, mener, at dommen kan skabe øget splittelse og få andre til at gentage omstridte udtalelser fra Wilders.

- Man møder flere og flere mennesker, som siger, at mindretal ikke er til nogen nytte. Wilders har sagt meget ekstreme ting om muslimer og marokkanere, så hvornår vil det stoppe?

0 kommentarer
Vis kommentarer