Udstilles som bijobbere og lobbyister

Bendt Bendtsen og Anne E. Jensen anklages for mulige interessekonflikter: Rapporter udstiller danske EU-politikeres uheldige dobbeltroller med bijobs og lobbyisme

Den tidligere danske vicestatsminister Bendt Bendtsen nævnes specifikt på listen. (Foto: Niels Hougaard)
Den tidligere danske vicestatsminister Bendt Bendtsen nævnes specifikt på listen. (Foto: Niels Hougaard)

Nuværende og tidligere danske politikere får i nye rapporter udstillet deres uheldige dobbeltroller med bijobberi og lobbyvirksomhed.

De to nuværende medlemmer af EU-parlamentet Bendt Bendtsen (K) og Anne E. Jensen (V) nævnes specifikt i en rapport om politikeres bijobberi, der for kort tid siden er offentliggjort af organisationen Corporate Europe Observatory.

Bendtsens argumenter i 2010
Bendt Bendtsen er medlem af udvalget for industri, forskning og energi. Rapporten fremhæver som eksempel, at den tidligere vice-statsminister i marts 2010 argumenterede for at EU gik imod et canadisk initiativ til tvungen registrering af større skibe i den arktiske nordvestpassage.

Bendt Bendtsen er samtidig med sit parlamentsmedlemsskab lønnet medlem af SeaMall, et konsulentfirma med speciale i shipping, rederiet Esvagt og derudover IT-firmaet Team Online, Realkredit Danmark og Danske Bank.

Anne E. Jensen er bl.a. medlem af EU's budgetudvalg. Anne E. Jensen er samtidig medlem af bestyrelsen i Nordea Invest, der bl.a. har investeringer i Vodafone, Royal Dutch Shell, Novartis, Eni og Banco Santander.

Fire ud af 13 danskere
Rapporten konkluderer, at et usædvanligt højt antal danske EU-politikere er belastet af 'bijob, der potentielt kan give interessekonflikter'.

Fire ud af de 13 danske parlamentsmedlemmer har sådanne bijobs.

Rapporten bygger på undersøgelser foretaget af organisationerne Corporate Europe Observatory, Lobby Control og Spinwatch. Materialet fremlægges netop nu, fordi EU-parlamentet arbejder på forslag til, hvordan bijobberi og lobbyisme kan reguleres.

Læs rapporten her

Materialet viser, at hver ottende medlem af EU-parlamentet har jobs ved siden af, der potentielt kan placere dem i uheldige dobbeltroller.

Danmark skiller sig ud. For de danske politikeres vedkommende er det hver tredje politiker, der har problemer med de private ekstraindtægter.

Også de tidligere var med
Det er ikke kun nuværende danske EU-politikere, der trækkes frem i lyset på grund af deres uheldige dobbeltroller. Også tidligere medlemmer af parlamentet fremhæves i en artikel, offentliggjort af Corporate Europe Observatory under overskriften ' Europa-parlamentets roterende svingdør'.

Bl.a. gælder det Christian Rovsing (K), der nu er ansat i lobbyvirksomheden Cabinet DN.

Firmaet er dansk. Det har også ansat det britiske, tidligere parlamentsmedlem, den konservative John Purvis.

Tidligere medlem af EU-parlamentet for Venstre Karin Riis Jørgensen er nu ansat i lobbyvirksomheden Kreab&Gavin Anderson.

Stramme regler i USA
De europæiske regler for lobbyvirksomhed er langt mere afslappede end det fx er tilfældet i andre lande. I USA nægtes tidligere kongresmedlemmer adgang til kongressen, hvis de er ansat i lobbyvirksomheder.

I EU er der fri adgang for tidligere medlemmer, uanset hvad ansættelser de får efter, at de forlader parlamentet.

Tilsvarende har amerikanske politikere en 'afkølingsperiode' på to år efter at de forlader parlamentet. I de to år må politikerne ikke søge ansættelse i firmaer der beskæftiger sig inden for de områder, politikerne har beskæftiget sig med i deres tid i parlamentet.

1 af 2 Det tidligere medlem af EU-Parlamentet, den konservative Christian Rovsing, figurerer også. (Foto: Hanne Loop)
2 af 2 Den tidligere danske vicestatsminister Bendt Bendtsen nævnes specifikt på listen. (Foto: Niels Hougaard)
0 kommentarer
Vis kommentarer