Fogh langer ud efter Rusland

NATO-chef fordømmer Kremls nye våbenkapløb, som han kalder 'spild af penge'

Med sit hidtil skarpeste sprogbrug fordømmer NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Kremls militærpolitik og retter usædvanlig hård kritik mod det nyeste russiske missilsystem.

- Det giver ingen mening at Rusland bruger milliarder af rubler på det nye angrebssystem rettet mod Vesten. Den slags retorik er unødvendig. Den slags tankegang er gammeldags. Den slags investering er spild af penge, sagde Nato-chefen i sin tale i Royal Institute for Strategic Studies i London.

Vil ikke angribe Rusland
Udtalelsen faldt efter at Rusland truede med at trække sig uf af den sidste atomnedrustningsaftale med USA med mindre Vesten giver en garanti for, at det amerikanske missilskjold i Østeuropa ikke vil underminere Ruslands sikkerhedsinteresser. Ifølge de seneste meningsmålinger ser mange russere Vesten og NATO som potentielle fjender.

- Vi er ikke en trussel for Rusland. Vi vil ikke angribe Rusland. Vi vil ikke underminere Ruslands sikkerhed. Truslerne for Rusland kommer andre steder fra. Vores invitation til et samarbejde om missilforsvar er et bevis for det, fastslog Anders Fogh Rasmussen og tilføjede at et samarbejde mellem Rusland og Vesten om missilforsvar er i fælles interesser:

-Det giver mening både politisk, militært og praktisk.

Nyt våbenkapløb
Mens Rusland insisterer på de formelle og officielle sikkerhedsgarantier, siger Anders Fogh Rasmussen:

- For Rusland vil den bedste form for garanti være en deltagelse i processen. Vi må fokusere os på det aktuelle samarbejde og ikke om de abstrakte spørgsmål, sagde NATO-chefen.

På trods af Nato-chefens indbydende ord har både USA og NATO afvist det russiske krav om den officielle sikkerhedsgaranti.

Den russiske forsvarsminister Anatolij Serdjukov siger, at alle russiske forslag om et fælles forsvarssystem med NATO blev afvist som kan føre til nyt våbenkapløb.

0 kommentarer
Vis kommentarer