Temperaturen er på kogepunktet i Athen

Der er erklæret generalstrejke i hele Grækenland onsdag i protest mod nye drastiske nedskæringer

Demonstrationerne, der har været i gang i ugevis, fortsætter i Grækenland. (Foto: AP)
Demonstrationerne, der har været i gang i ugevis, fortsætter i Grækenland. (Foto: AP)

Myndighederne forbereder sig på det værste, inden hundredtusinder af grækere onsdag går i generalstrejke for at protestere mod nye drastiske nedskæringer.

Offentlige kontorer og banker vil holde lukket, og konflikten vil også ramme skoler, offentlig transport og hospitaler.

De græske journalister vil tilslutte sig og etablere et blackout på nyhedsfronten under den 24 timer lange generalstrejke.

Demonstrationer i ugevis
Demonstranter har i ugevis camperet i det centrale Athen, og de planlægger at etablere en fysisk blokade af parlamentet fra tidligt onsdag.

- Vores første stop er generalstrejken den 15. juni. Vi vil ikke stoppe, før de trækker det tilbage, hedder det i en erklæring fra aktivister.

Grækenlands regering er opsat på fortsat at have adgang til en redningspakke på 110 milliarder euro, som EU og Den Internationale Valutafond har stillet til rådighed.

Politiet venter mange tusinde offentligt ansatte, studenter og pensionister i gaderne foran parlamentet, når politikerne diskuterer den ny kriseplan, der indeholder offentlige nedskæringer og skattestigninger frem til 2015 på 23 milliarder euro (172 milliarder kroner).

Samtidig er en plan om privatisering af offentlig ejendom for 50 milliarder euro til debat.

Afhængig af hjælp
Grækenland er helt afhængig af økonomisk hjælp udefra for at afværge en statsbankerot.

EU og IMF arbejder på en ny redningspakke for Grækenland. Her har den tyske regering ladet forstå, at banker og private institutioner må være med til at finansiere den økonomiske byrde.

Det skal ske med et teknisk greb, hvor græske statsobligationers løbetid forlænges eller ombyttes til nye. Det er en vanskelig proces, der kan føre til et stormløb mod Grækenland fra den finansielle sektor.

Kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's sagde mandag, at Grækenland har en lavere kreditværdighed end tredjeverdenslande som Pakistan og Ecuador.

0 kommentarer
Vis kommentarer