Gates advarer om et Nato uden relevans

Europæisk mangel på ressourcer og politisk vilje truer Natos fremtid, advarer USA's forsvarsminister

USA's forsvarsminister, Robert Gates, leverer en skarp afskedssalut til europæiske Natolande.

Med en tale i den internationale tænketank 'Security and Defence Agenda' i Bruxelles, langer Gates ud efter store europæiske lande, som hverken har kapaciteten eller viljen til at levere det nødvendige til Natos operationer i Afghanistan og Libyen.

Ifølge den afgående forsvarsminister er der opstået et Nato i to hastigheder, hvor den ene gruppe kun vil deltage i bløde, humanitære operationer, mens den anden gruppe skal stå for hårde kampoperationer.

- Det er ikke længere blot en hypotetisk frygt. Vi er der i dag, og det er uacceptabelt, siger Gates.

Nato risikerer "kollektiv, militær irrelevans", hvis udviklingen fortsætter, advarer Gates, der med udgangen af juni går på pension.

Den amerikanske forsvarsminister betegner det som "skræmmende", at en alliance med to millioner soldater har måttet kæmpe hårdt for at finde 25-45.000 mænd til Afghanistan, og at der samtidig har været konstant mangel på helikoptere og transportfly.

- Når det gælder Nato-operationen over Libyen, er det blevet smerteligt klart, at lignende mangler i kapacitet og vilje har potentiale til at bringe alliancens evne til at gennemføre en integreret, effektiv og vedvarende luft-sø-kampagne i fare.

- Den mægtigste militære alliance i historien er blot 11 uger inde i en operation mod et dårligt bevæbnet regime i et tyndt befolket land. Alligevel er der mange allierede, der begynder at løbe tør for ammunition, så USA endnu engang må gøre forskellen, siger Robert Gates.

Gates har netop deltaget i sit sidste Natomøde, hvor han ifølge avisen Financial Times udpegede Tyskland, Polen, Spanien, Tyrkiet og Holland som lande, der burde deltage i bombeangrebene mod Gaddafi-regimet.

Robert Gates advarer samtidig om, at der vil være "mindsket appetit" i USA for at tage førerrollen i Nato, hvis de europæiske lande ikke opruster den militære indsats.

- Fremtidige politiske ledere i USA (...) vil måske ikke vurdere, at afkastet på Amerikas investeringer i Nato er omkostningerne værd, siger Gates.

0 kommentarer
Vis kommentarer