Annonce:
Annonce:

Tyskland afviser 'koldt dansk overlæg'

Tonen skærpes nu i striden om bevogtning af den dansk-tyske grænse - Pia Kjærsgaard bruger Tysklands fortid som våben

Den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich har skærpet tonen i sagen om dansk grænsekontrol. (Foto: AP)
Den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich har skærpet tonen i sagen om dansk grænsekontrol. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

-Tyskland vil ikke acceptere, at Danmark med koldt overlæg undergraver rejsefriheden i Schengen.

Sådan skærper den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrick, nu tonen over for Danmarks planer om at skærpe kontrollen ved grænserne.

Tyskland vil simpelt hen ikke acceptere, at Danmark undergraver Schengen-samarbejdet.
Læs: Sådan siger de om dansk grænsekontrol

Den barske tyske kritik af den danske regerings planer om øget grænsekontrol kommer på EU’s indenrigsministermøde i Luxembourg.

Undergraver med koldt overlæg
- Vi kan ikke acceptere, at Schengen-rejsefriheden med koldt overlæg og indirekte bliver undergravet, siger Friedrich ifølge Ritzau og det tyske telegrambureau dpa.

- For så vidt vil vi ikke indlede en konflikt med Danmark, men vi vil stille klare spørgsmål, siger indenrigsministeren.
Se: Tysk tv-satire om Danmarks grænsekontrol

Annonce:

Ikke kun Tyskland
Også andre EU-lande siger, at de har et 'opklaringsbehov'.
Læs: Om igen, Peter Christensen!

På mødet i Luxembourg drøfter ministrene nye regler om tidsbegrænsede grænsekontroller. Det er den seneste bølge af flygtninge fra Nordafrika, som skal gøre det muligt i undtagelsestilfælde at etablere en midlertidig grænsekontrol ved landegrænserne.

- Schengen må kunne reagere fleksibelt på særlige situationer, siger den tyske indenrigsminister.

En sag for EU's topmøde
Indenrigsministrene vil forsøge at enes om hvordan, og deres anbefaling vil så kunne besluttes af stats- og regeringscheferne på topmødet senere i denne måned.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, som har præsenteret aftalen om den skærpede grænsekontrol som en klar DF-sejr i de omfattende 2020-forhandlinger i den seneste måned, har i dag i avisen 'Politiken' reagere meget vredt på de hidtidige tyske kommentarer i sagen.

Annonce:

'Helt utilstedeligt'
Efter at ambassadør Christoph Jessen har lagt afstand til de danske planer, erklærer Pia Kjærsgaard i et debatindlæg, at hun 'finder ambassadørens gåen i rette med vores skatteminister Peter Christensen helt utilstedelig'.
Læs: Grænsesagen er en seriøs tabersag

Og Pia Kjærsgaard fortsætter:

-Hvis ambassadør, dr. Christoph Jessen, har noget muggeri, han vil af med på sit lands vegne, kan han tage en snak med udenrigsministeren i enrum, ikke angribe regeringens ministre i Politiken eller på tv.

Brokkeri og usmagelig pression
Pia Kjærsgaard erklærer sig i debationdlægget som patriot.

- Det vedgår jeg gerne. Jeg mener, at det er min pligt at sikre det land, jeg er valgt som politiker for,m bedst muligt.

I slutningen af sit lange debatindlæg, som vi vid udstrækning handler om EU-kommissionens betænkeligheder ved det danske forslag, vender Pia Kjærsgaard tilbage til ambassadøren. Det sker på følgende måde:

Annonce:

- Oven i EU's forudsigelige brokkeri og usmagelige pressionsforsøg kommer altså nu den tyske ambassadør rendende og korrekser en dansk minister om antallet af tyske toldere i Slesvig-Holsten. Det er jo ynkeligt.
Læs: Skatteminister brugte uofficiel forespørgsel

- Og ambassadøren messer så om følelsesladet nationalisme.

- Ak ja, Pudsige ord fra en tysk ambassadør, hvis lands historie ellers har budt på en del følelsesladet nationalisme med triste konsekvenser, skriver Dansk Folkepartis leder.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: