EU afventer færdig dansk grænse-løsning

Først når de danske grænseplaner er ført ud i livet, vil EU fælde sin dom over Danmark, siger EU-kommissær

EU vil ikke fælde nogen dom over Danmarks skærpede toldkontrol, før de danske planer bliver ført ud i virkeligheden.

- Vi har ikke fået svar på alle vores spørgsmål, men meget afhænger af, hvordan det hele bliver implementeret, siger den svenske EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström.

Mange af de svar, som kommissionen stadig mangler at få svar på fra dansk side, kan den først få, når grænseplanerne føres ud i livet.

- Deadline (for vores bedømmelse, red.) afhænger af, hvornår vi får svar. Vi har ikke grund til at trække noget ud, men vi må heller ikke komme med forhastede konklusioner, siger Malmström.

Det kan altså reelt betyde, at Danmark kan begynde med at opbygge nye toldhuse og mobilisere et kæmpestort antal toldere, før EU vil afgøre, om den øgede danske toldkontrol strider mod gældende regler eller ej.

- Vi har reageret - både jeg, Barroso (EU-Kommissionens formand, red.) og mange andre - mod det oprindelige forslag. Vi udtrykte vores bekymringer om, at det ikke var i linje med Schengen og heller ikke med principperne for fri bevægelse og det frie marked.

- Men Danmark har fortalt os, at de stringent vil følge EU-reglerne, siger Malmström.

Det er især Danmarks planer om "permanent" kontrol, som kommissionen har været mest bekymret over. Men EU-kommissæren vil ikke tage stilling til, hvorvidt de danske planer om 24 timers bemanding ved nogle af de danske grænser er i strid med EU-regler.

- Det virker vanskeligt. Men igen er vi nødt til at se, hvordan det bliver implementeret. Det lyder generelt til at blive svært, men vi vil tale med dem om, hvordan det bliver gennemført, siger Malmström.

0 kommentarer
Vis kommentarer