Røgslør over 61 år gammel krig

Koreakrigen er aldrig afsluttet - i disse dage øver USA og Sydkorea sig i fæøllesskab igen-igen på at kæmpe mod Nordkorea

Det er i området ved byen Paju i det nordligste Sydkorea, tæt ved hovedstaden Seoul i syd og demarkationslinjen i nord, at styrker far USA og Sydkorea i disse dage træner i kamp mod Nordkorea. (Fra Google Maps)
Det er i området ved byen Paju i det nordligste Sydkorea, tæt ved hovedstaden Seoul i syd og demarkationslinjen i nord, at styrker far USA og Sydkorea i disse dage træner i kamp mod Nordkorea. (Fra Google Maps)

Amerikanske tropper træner i disse dage - igen! - sammen med sydkoreanske soldater i aktioner over for et muligt angreb fra Nordkorea tæt ved grænsen og den demilitatiserede zone, som adskiller de to lande og har gjort det, siden FN anlagde den ved afslutningen af Koreakrigen i 1953.

Eller rettere: Siden FN anlagde den i forbindelse med en våbenstilstand 27. juni 1953. Krigen, som begyndte i 1950, er ikke afsluttet. Freden blev aldrig indgået. Og i maj 2009 trak Nordkorea sig ud af stilstandstraktaten, så der formelt, juridisk set, i øjeblikket atter er krig mellem de to Koreaer.

Kærligheden til atomvåben
Så når sydkoreanske kampvogne nu omgives af spektakulære røgbomber i området ved Paju nord for hovedstaden Seoul og tæt ved grænsen, så er det som led i øvelser til en krig, som har varet i 61 år, og som stadig - ikke mindst på grund af det lidt uberegnelige nordkoreanske styre og dets kærlighed til tanken om at være atomvåbenstat - udgør en af de alvorligste menneskeskabte trusler på kloden.

Det er også, oplyser sydkoreanske kilder ifølge det franske telegrambureau AFP, et svar på, at Nordkorea i sidste uge affyrede det første kortdistancemissil i 19 måneder. Affyringen er blevet betragtet som en rutinemæssig afprøvelse af. hvor lang rækkevidde de nordkoreaske missiler har.

Kim Il Sung-dynastiet som skydeskiver
Det har også øget spændingen mellem de to lande, at sydkoreanske soldater skal have brugt billeder af nabolandets herskende familie - 'den store leder' Kim il Sungs efterkommere - som skydeskiver. I fredags meddelte det nordkoreanske styre fra Pyonyjang, at det ikke mere vil forhandle med Sydkoreas konservative styre.

Krigsturisme
Området ved Paju, hvor de fælles sydkoreansk-amerikanske øvelser i disse dage finder sted, er i øvrigt blevet en af Sydkoreas turistmagneter. Her finder de Freedom Bridge (Frihedsbroen), som krydser Imjin-floden, hvor et af Koreakrigens største slag blev udkæmpet. Nu hænger der hundreder af tøjstumper med påskrevne budskaber fra broen - alle med udtryk for håb om genforening af de to lande.

Og den dag i dag kan turisterne tage dystre billeder af krigens efterladenskaber- som det sønderbombede tog.

Koreakrigen 1950-53
Koreakrigen foregik i perioden fra den 25. juni 1950, til Stilstandstraktaten den 27. juli 1953 angav en demarkationslinje ved frontlinjen.
Dette regnes af nogle for krigsafslutningen, men der er aldrig indgået en officiel fredsaftale.
27. maj 2009 trak Nordkorea sig ud af stilstandstraktaten og der er derfor en de jure krigstilstand mellem de to lande.

Det var en væbnet konflikt imellem Nordkorea – støttet af Kina og Sovjetunionen – på den ene side, og Sydkorea – støttet af USA, Storbritannien og andre FN-lande – på den anden side. Krigen var den første store konflikt i den kolde krig og er af mange set som en stedfortræderkrig mellem USA og Sovjetunionen.
Det var også første gang, at den kolde krig bevægede sig uden for Europa.
I alt døde 3-4 millioner mennesker under de tre år lange krigshandlinger, heraf ca. 2 millioner civile.
(fra Wikipedia)

Danmark bidrog humanitært til at rette op på krigens ødelæggelser, blandt andet ved at udsende hospitalsskibet 'Jutlandia' til området.

1 af 5 Der blæses røgringe af monumentalt format under den amerikansk-sydkoreanske fælles øvelser ved Paju i Sydkorea i disse dage. (Foto: AP)
2 af 5 Røgbomer er et af de våben, som USA og Sydkorea i disse dage afprøver nær grænsen til Nordkorea. (Foto: AP)
3 af 5 Det sønderbombede tog er et af de mortiver fra Koreakrigen, som turister kaster sig over i området ved Paju i Sydkorea. (Foto: AP)
4 af 5 Freedom Bridge over Imjin-floden er stedet, hvor folk hænger appeller om genforening. (Foto: AP)
5 af 5 Det er i området ved byen Paju i det nordligste Sydkorea, tæt ved hovedstaden Seoul i syd og demarkationslinjen i nord, at styrker far USA og Sydkorea i disse dage træner i kamp mod Nordkorea. (Fra Google Maps)
0 kommentarer
Vis kommentarer