Thorning-Schmidt: De rige undgår regningen

Hver femte dansker undgår regningen for finanskrisen, mener Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt

Regningen betales af de fatttige, sagde Helle Thorning blandt andet i sin grundlovstale. (Arkivfoto: Thomas Sjøerup)
Regningen betales af de fatttige, sagde Helle Thorning blandt andet i sin grundlovstale. (Arkivfoto: Thomas Sjøerup)
Følg Politik

Regningen for finanskrisen betales af de fattigste danskere, mens den rigeste femtedel af befolkningen slipper udenom. De rigeste har tjent på skattereformen i 2009, undgået genopretningspakken og rammes ikke af tilbagetrækningsreformen.

Det siger Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt søndag i sin grundlovstale i Esbjerg Bypark.

- Efter to års krise og tre krisepakker har den femtedel, der tjener mest, ikke betalt så meget som en krone af kriseregningen. Og på intet tidspunkt frem mod 2020 kommer de ti procent rigeste til at betale så meget som en krone, siger hun.

Hendes beregning bygger ifølge dagbladet Politiken på en undersøgelse af kriseregningen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som mener, at udkantsområderne betaler.

- Den absolut mest velstillede del af befolkningen, den gyldne procent, får i 2014 øget deres disponible indkomst med knap 45.000 kroner på grund af regeringens og Dansk Folkepartis krisepolitik, siger Helle Thorning-Schmidt.

Læs om Løkkes grundlovstale her

Hun angriber regeringen og Dansk Folkeparti, men nævner ikke, at De Radikale gennemfører tilbagetrækningsreformen med forringet efterløn, hvis der er blåt flertal efter folketingsvalget.

Det kommer til at betyde, at lønmodtagere må arbejde, til de er over 70 år, påpeger Helle Thorning-Schmidt.

- Lad mig sige det, så det ikke kan misforstås: Det er ikke fair. Det er ikke rimeligt. Og det er ikke det, Danmark har brug for, siger Socialdemokraternes formand.

Ved valget vil hun bede vælgerne om at få et mandat "til at genskabe ligheden i vort samfund. Til at genskabe mulighederne for de mange".

- Vi har ingen lette løsninger i forhold til at betale kriseregningen. Men vi har en fair og solidarisk løsning, hvor alle bliver bedt om at hjælpe til, siger hun.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind