Brune id-kort til udlæninge

Bare så forskellen er helt synlig: Nu får etniske finner blå id-kort, og udlændinge får brune kort. Sagen giver dansk EU-politiker 'nazi-associationer'

Det skal være lettere for finsk politi at skelne etniske finner fra indvandrere, mener den finske regering. (Arkivfoto: AP)
Det skal være lettere for finsk politi at skelne etniske finner fra indvandrere, mener den finske regering. (Arkivfoto: AP)

Det skal være lettere for finsk politi og finske grænsevagter at skelne mellem finner og udlændinge.

Det mener den finske regering, der fra 1. juni begyndte at udstede to tydeligt forskellige identitetskort: Blå til etniske finner, brune til udlændinge.

- Jeg er både rystet over, at man foretager den adskillelse i Finland og over, at EU intet kan stille op, siger medlem af EU-parlamentet for Socialdemokraterne Christel Schaldemose til ekstrabladet.dk.

EU-Kommissionen kan ganske rigtig intet stille op mod den finske etniske profilering, da udstedelse af id-kort er et nationalt anliggende.

Det virker som en joke
Det er dog ikke nyt med forskellige farvekoder til de finske statsborgere. Hidtil har farveforskellene blot været svagere; henholdsvis svagt blå og svagt pink. Men de var for svære at skelne for politiet, skriver EU-nyhedssitet EUObserver.

- Det er så grotesk, at man skulle tro, det var en joke. Jeg får naziassociationer: Blå kort til 'rigtige', ariske finner. Og brune til 'de udlændinge, der jo alle er kriminelle, og som vi ikke vil have i landet', siger Christel Schaldemose.

Sagen har også fået anti-racisme-forkæmperne i Bruxelles på banen:

- Diskrimination kan ske på baggrund af farven af ens id-kort, og et enkelt blik på det er ofte udgangspunktet på uacceptabel forskelsbehandling, siger Michael Privot, direktør for European Network Against Racism.

De finske blå id-kort kan bruges til at rejse i EU og de nordiske land - det kan de brune ikke.

0 kommentarer
Vis kommentarer