Centrumhøjre løber med sejren i Portugal

De portugisiske socialdemokrater slår de regerende socialister og kan danne regering i det kriseramte land

Portugals opposition, centrumhøjrepartiet Socialdemokraterne (PSD), vinder søndagens parlamentsvalg og kan danne regering med sin allierede, det konservative CDS-PP.

PSD høster 38,6 procent af stemmerne og slår dermed premierminister José Socrates' Socialistparti, som får 28 procent.

Det viser de officielle tal fra landets indenrigsministerium, da kun stemmerne afgivet i udlandet mangler at blive talt op.

Det betyder, at socialdemokraterne sætter sig på 105 af de 230 pladser i parlamentet og kan opnå absolut flertal, hvis de allierer sig med CDS-PP, som får 24 pladser.

Kort efter, at Socialistpartiets nederlag var en realitet, meddelte Socrates, at han træder tilbage som partileder.

- Jeg tager nederlaget på mig, og jeg mener, at det er nødvendigt at indlede en ny politisk cyklus, der kan forberede et konsekvent alternativ, sagde han i en tale til sine partifæller i hovedstaden Lissabon.

- Jeg ønsker at give Socialistpartiet plads til at drøfte fremtiden og vælge en ny ledelse, erklærede den afgående premierminister.

Nyvalget i Portugal blev udløst, da Socrates trak sig som regeringschef, efter oppositionen ved en afstemning i parlamentet i marts afviste hans fjerde spareplan på under et år.

To uger senere så Portugal sig nødsaget til at følge i Grækenlands og Irlands fodspor og bede om en hjælpepakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Til gengæld skal landet hæve skatterne, fastfryse pensioner og løn for offentligt ansatte og skære ned i arbejdsløshedsunderstøttelsen.

Lederen af de portugisiske socialdemokrater, Pedro Passos Coelho, forsikrer efter sin valgsejr, at landet vil overholde sine internationale låneforpligtelser og "ikke være en byrde" for sine kreditorer.

0 kommentarer
Vis kommentarer