Toppolitikere vil lovliggøre marihuana

En narkokommission med toppolitikere fra hele verden vil legalisere cannabis og kræver reformer af narkolove

En gruppe af tidligere og nuværende internationale toppolitikere siger, at den globale krig mod stoffer har 'slået fejl' og at lovliggørelse af marihuana muligvis kan stække den narkorelaterede vold og narkoens sociale konsekvenser.

- Den globale krig mod stoffer har slået fejl med forfærdelige konsekvenser for mennesker og samfund over hele verden, skriver medlemmerne af Global Commission on Drug Policy i en ny rapport.

- 50 år efter FN's narkotikakonvention og 40 år efter præsident Nixon lancerede den amerikanske regerings krig mod stoffer, er der hurtigst muligt brug for gennemgribende reformer i nationale og globale narkokontrol-politikker.

Kommissionen anbefaler, at restriktionerne på marihuana bliver løsnet. Rapporten opfordrer desuden regeringer til at 'stoppe kriminaliseringen, marginaliseringen og stigmatiseringen af folk, der bruger narko, men ikke skader andre'.

Narkopanelet inkluderer blandt andet Colombias tidligere præsident Cesar Gaviria, Mexicos tidligere præsident Ernesto Zedillo, tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan og Grækenlands nuværende premierminister, George Papandreou.

De tidligere toppolitikere siger, at rendyrkede straftiltag i kampen mod narko faktisk har ført til en situation, 'hvor størrelsen på det globale marked for ulovlige stoffer - som primært kontrolleres af den organiserede kriminalitet - er vokset dramatisk'.

- (Vi) opfordrer regeringen til at eksperimentere med modeller for lovlig regulering af stoffer (særligt cannabis) for at underminere den organiserede kriminalitets magt og sikre borgernes helbred og sikkerhed, skriver kommissionen.

Kommissionens rapport bliver officielt præsenteret i New York torsdag. Mange af medlemmerne er fra lande, der står i forreste geled i kampen mod narko.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere