Rød blok vil skille kirke og stat

Hvis regeringen skifter ved det kommende valg, vil rød blok adskille kirke og stat, som det er sket i Sverige

Et regeringsskifte efter det kommende folketingsvalg vil få konsekvenser for folkekirken.

Kommer Socialdemokraterne, SF og de radikale til magten, bliver en ny kirkeministers første opgave at nedsætte en kommission, der skal udarbejde en særlig forfatning for folkekirken, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi ønsker en moderne, selvstændig og økonomisk ansvarlig folkekirke, som for eksempel selv tager stilling til, hvor mange biskopper, præster og sogne, der skal være.

- Det er ulogisk og har aldrig været i grundlovens ånd, at Folketinget skal detaillovgive for folkekirken, siger kirkeordfører Karen J. Klint (S).

Kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge (SF) lægger ikke skjul på, at en forfatning vil være det første skridt mod en adskillelse af kirke og stat.

- Folketingets 179 medlemmer fungerer i dag som kirkeråd. Og det er højt sat, hvis der er 25, som interesserer sig for folkekirkens anliggender. Der bør ske en frigørelse af kirken fra staten, som det er sket i Sverige, siger hun.

De radikale er enige.

- Vi vil sandsynligvis gå ind for en adskillelse af kirke og stat, siger kirkeordfører Bente Dahl (R).

Kirkeminister Per Stig Møller (K) afviser ifølge avisen at nedsætte en kommission

Han opfordrer i stedet folkekirken til at diskutere indholdet i en kirkeforfatning, som paragraf 66 i grundloven giver mulighed for at indføre.

- Folkekirken må kunne tale for sig selv og træffe egne beslutninger på en række områder, siger han til Jyllands-Posten.

Præsteforeningen er bekymret over de politiske udmeldinger.

- Vi risikerer at få 9-10 kirkelige råd rundt om i landet, der udtaler sig om alt muligt og mod hinanden. Og så er opløsningen af folkekirken i gang, siger Præsteforeningens næstformand, Peter Hedegaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer