Kate og William på møgtur til Canada

Antiroyale demonstranter lægger planer for at gøre det britiske prinsepars ophold 'så ubehageligt som muligt'

Det nygifte par William og Kate bliver modtaget officielt i Canada i juli - men ikke alle canadiere vil være med til at gøre deres besøg til en succes. (Foto: AP)
Det nygifte par William og Kate bliver modtaget officielt i Canada i juli - men ikke alle canadiere vil være med til at gøre deres besøg til en succes. (Foto: AP)

Det skal være så ubehageligt som muligt!

Sådan planlægger en gruppe canadiere udtrykkeligt at tage imod det nygifte britiske prisepar, Kate og William, når de i næste måned besøger den amerikanske del af farmor Elizabeths dronningerige.

Canada er en del af det britiske imperium, og dronning Elizabeth II er landets statsoverhoved. Men det er absolut ikke alle undersåtterne, som er begejstret for familien Windsor fra Europa.

Lagt i kakkelovnen
Når Elizabeths barnebarn William, nummer to i arvefølgen og hertug af Cambridge, sammen med hertuginde Catherine, bedre kendt som Kate, kommer til byerne Montreal og Quebec i juli, har separatister i sammenslutningen 'Réseau de Résistance du Québecois' (netværket af modstandere i Quebec) lagt i kakkelovnen til parret.

RRQ's talsmand, Julien Gaudreau, siger ifølge montrealgazette.com, at gruppen planlægger en ikke-voldelig protest og vil prøve at undgå en gentagelse af voldsomme konfrontationer, som fandt sted i 1964, da et besøg af dronning Elizabeth og prins Philip førte til kampe mellem politi og demonstranter.

Far og stedmor generet
Men sjovt skal det ikke være for det nye kongelige par at møde RRQ, det lægger gruppen overhovedet ikke skjul på. I en pressemeddelelse minder gruppen om, at Williams far og stedmor, Charles og Camilla, i 2009 blev generet med en markant forsinkelse under et besøg i Montreal i 2009. Her blev en person anholdt.

Den liberale premierminister for provinsen Quebec, Jean Charest, skal tage imod William og Kate, og Quebec betaler en ikke nærmere opgiven del af omkostningerne ved besøget.

- Vi skal gøre tingene ordentligt, siger vicepremierminister Nathalie Normandeau ifølge montrealgazette.com. - Det er, når alt kommer til alt, medlemmer af den kongelige familie, som vi tager imod.

De kan betale for sig selv
Louise Beaudoin fra Quebecs franske parti er uenig. Hun mener ikke, at Canada skal betale en rød reje på grund af besøget. Kate og William er 'i stand til at betale for sig selv', siger hun og tilføjer:

- De er velkomne som turister.

Julien Gaudreau fra RRQ er helt på linje. Han understreger, at RRQ ikke har noget som helst imod, hvis det unge par vil til Canada på et privat besøg. Men mens flertallet i Quebec er modstandere af monarkiet, ser RRQ det kongelige besøg som en reklamekampagne fra regeringens side til fordel for den styreform.

Hvisker troskabseden
Flere fremtrædende canadiske politikere har i de senere år talt for, at Canada dropper monarkiet og vælger sit eget statsoverhoved. men så længe dronning Elizabeth er statsoverhoved, skal medlemmer af Canadas parlament sværge hende troskab og loyalitet, før de kan indtage deres plads.

- Det gør jeg ikke med glæde, indrømmer Louise Beaudoin. - Jeg hvisker!

0 kommentarer
Vis kommentarer