Tysk støtte til Obamas mellemøstudspil

Obamas ønske om, at fred i Mellemøsten bygger på Israels grænser fra 1967, mødes med velvilje i Tyskland.

Tysklands kansler, Angela Merkel, bakker sin amerikanske kollegas forslag om at basere en fredsaftale på Iraels grænser fra 1967 op. (Arkivfoto: AP/Michael Sohn)
Tysklands kansler, Angela Merkel, bakker sin amerikanske kollegas forslag om at basere en fredsaftale på Iraels grænser fra 1967 op. (Arkivfoto: AP/Michael Sohn)

Tysklands kansler, Angela Merkel, stiller sig bag den amerikanske præsident Barack Obamas tale om Mellemøsten, og siger, at det giver mening, at basere en fredsaftale på Israels grænser fra 1967.

- Jeg mener, at forslaget om at tage 1967-grænserne og at overveje en udveksling af territorier - overveje dette og ikke følge det dogmatisk - ville være en god og håndterbar vej, sagde Merkel på et pressemøde i Berlin.

Tidligere fredag meddelte EU's udenrigschef, Catherine Ashton, at hun hilste Obamas udspil 'varmt velkommen.'

Udtalelserne fra Merkel og Ashton kommer dagen efter, at præsident Obama holdt sin med spænding ventede tale om, hvordan han ser vejen frem til en fred i Mellemøsten.

I sin tale i Washington var det første gang, at Obama sagde, at grænserne mellem Israel og en fremtidig palæstinensisk stat skal følge grænserne fra 1967 og forhandles endeligt på plads med bytte af landområder.

- De israelsk-palæstinensiske grænse skal baseres på grænserne fra 1967 med de gensidigt aftale udveksling af landområder, så en sikre og anerkendte grænser etableres for begge stater, sagde Obama i talen.

I Israel er talen blevet mødt med betydelig modstand. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde fredag, at præsident Obamas vision om en palæstinensisk stat, der bygger på grænserne fra 1967, kan medføre, at den jødiske stat bliver forsvarsløs.

0 kommentarer
Vis kommentarer