USA pumpede Guantanamo-svensker for viden

Svensker blev tilbageholdt på Guantanamo for blandt andet at give oplysninger om pilgrimsfærd i Saudi-Arabien

Svenske Mehdi Ghezali blev tilbageholdt på Guantanamo for blandt andet at give oplysninger om pilgrimsfærd i Saudi-Arabien. (Foto: AP)
Svenske Mehdi Ghezali blev tilbageholdt på Guantanamo for blandt andet at give oplysninger om pilgrimsfærd i Saudi-Arabien. (Foto: AP)

Svenskeren Mehdi Ghezali sad to år i USA's berygtede fængsel på Guantanamo-basen.

Blandt andet fordi amerikanerne ønskede, at han skulle give dem 'generelle og specifikke informationer om den kulturelle, religiøse og etniske rekruttering af muslimske udlændinge, som deltager i pilgrimsfærden Hajj i Saudi-Arabien.'

Det skriver aviserne Expressen og Aftonbladet på deres netsider.

Aviserne har gennemgået hemmeligstemplede amerikanske militærdokumenter, som er blevet offentliggjort af Wikileaks. Ifølge oplysningerne blev Mehdi Ghezali ført til Guantanamo som mistænkt al-Qaida-medlem, efter at han var blevet pågrebet på grænsen til Pakistan i 2001.

Der var ingen konkrete sigtelser mod ham, men han blev sendt til detentionscentret på Cuba i to år fra januar 2002, fordi han, som det hedder i dokumenterne, havde 'middelstor efterretningsværdi' og 'kunne være en trussel mod USA, dets interesser og dets allierede.'

De amerikanske myndigheder har i årevis tilbageholdt flere end 150 uskyldige fanger på Guantamano-basen i Cuba, mens over 200 'højrisiko'-fanger er blevet frigivet, viser de nye lækkede dokumenter fra Wikileaks, der tidligere har lækket et stort antal dokumenter om krigen i Afghanistan.

Dokumenterne afslører blandt andet, at fangerne har siddet fængslet uden retssag ofte på en baggrund af stærkt tvivlsomme vidneudsagn. Af de i alt 779 indsatte, der har været tilbageholdt i den amerikanske fangelejr siden 2002, bliver kun 220 af militære analytikere betegnet som farlige ekstremister.