Hjort er stålsat på at afskaffe efterløn

Regeringen står fast på højere pensionsalder og en afskaffelse af efterlønnen. Det fastslår Claus Hjort

Claus Hjort Frederiksen er fast besluttet på at afskaffe efterlønnen(Foto: Joachim Adrian)
Claus Hjort Frederiksen er fast besluttet på at afskaffe efterlønnen(Foto: Joachim Adrian)

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil regeringen gå efter en ambitiøs 2020-aftale. Det er nødvendigt for at få dansk økonomi til at hænge sammen i de kommende 10 år.

Derfor fastholder regeringen kravet om, at efterlønnen skal afskaffes og pensionsalderen hæves.

Det siger Claus Hjort Frederiksen, inden han onsdag mødes med Dansk Folkeparti, som klart har afvist at afskaffe efterlønnen.

- Jeg er stålsat på den dagsorden. Vi skal have en ambitiøs målsætning for efterlønsforhandlingerne, og jeg prøver hele tiden at tilrettelægge et forløb, så vi kan samle et bredt flertal for det, siger Claus Hjort Frederiksen.

I de kommende dage vil fokus dog skifte til regeringens budgetlov, som helst skal på plads inden økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner i juni.

Samarbejdet skal fortsætte
Selvom både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har sagt klart nej til regeringens tilbagetrækningsreform, så tror Claus Hjort Frederiksen fortsat på en aftale:

- Jeg håber, at den runde, vi er i gang med, vil munde ud i, at der forhåbentlig er en meget bred kreds, der vil fortsætte forhandlingerne. Eller i hvert fald en mindre kreds. Og så må vi sætte os ned og gå i gang med de egentlige forhandlinger.

Claus Hjort Frederiksen mødtes tirsdag med Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. Begge oppositionspartier valgte at blive i forhandlingerne, men med hvert sit udgangspunkt.

Mens Helle Thorning-Schmidt gjorde det klart, at Socialdemokraterne ikke vil blive ved med at danse om efterlønnen, krævede Margrethe Vestager (R), at Claus Hjort Frederiksen netop fastholder kravet over for DF, som han mødes med onsdag.

Trods det svære udgangspunkt forsøger Claus Hjort at bevare optimismen:

- Jeg kvitterer for, at der er en vilje til at forhandle. Der er blevet stillet nogle spørgsmål, og vi har udleveret beregninger til Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, og så må vi derfra tage forhandlingernes videre forløb, siger Claus Hjort Frederiksen.