Holger K. om Castro: Godt og mest skidt

Cuba har ikke fået mange chancer i Fidel Castros tid - men Castro valgte også de forkerte allierede, mener SF's tidligere formand

Fidel Castro taler til en sovjettisk partikongres. Castro var berømt eller måske rettere berygtet for at tale i mange, mange timer. Danske Holger K. Nielsen har oplevet det i Havana. (Foto: RIA.Archive)
Fidel Castro taler til en sovjettisk partikongres. Castro var berømt eller måske rettere berygtet for at tale i mange, mange timer. Danske Holger K. Nielsen har oplevet det i Havana. (Foto: RIA.Archive)

- Jo, jeg har da hilst på Fidel Castro. Jeg besøgte det cubanske kommunistpartis kongres, hvor han talte i seks timer! Så jo, jeg har oplevet ham!

SF's udenrigsordfører og tidligere partiformand Holger K. Nielsen er en af de danske politikere, som personligt har mødt den nu afgående cubanske revolutionslegende og enehersker, Fidel Castro. Det skete på en partikongres i Havana i 1986, hvor den cubanske commandante en jefe holdt en af sine berygtede alenlange taler til sine lydige partifæller.

Under benhårdt pres fra USA
- Hvad skal vi mene om Fidel Castro, nu hvor han er politisk historie?

- Godt og skidt - mest skidt, vil jeg mene, konstaterer Holger K. Nielsen tørt over for ekstrabladet.dk.

- Cuba har levet i undertrykkelse og med en afsindigt dårlig økonomisk politik i hans tid. Men på den anden side har landet også været under et benhårdt pres fra USA, som har behandlet Cuba endog meget dårligt. Cuba valgte de forkerte allierede, men har betalt en uhyre høj pris for det.

Protesterne kan ikke standses
- Fidel Castro og Cuba har gennem mere end 50 år modstået det meget hårde pres fra USA. Alligevel har de kunnet opbygget et stærkt sundhedsvæsen, og befolkningen er ganske veluddannet.

- Tror du, at forholdet mellem især USA og Cuba vil blive blødt op, nu hvor Fidel Castros rolle er slut?

- Der vil ske en opblødning, mener Holger K. Nielsen. - Som i andre diktaturer vil det være umuligt at standse den informationsstrøm, som rejser protesterne og kræver ændringer.

Eksilcubanerne - ingen rar tanke
- Men der vil være mange kræfter, der stritter imod en opblødning mellem USA og Cuba. I USA spiller den eksilcubanske koloni i Florida en meget stærk politisk rolle - og man må i hvert fald håbe, at det ikke bliver dem, der vender tilbage og tager over.

- Det styre, som Fidel og Raúl Castro afløste efter revolutionen, var bestemt ikke noget rart system, mener Holger K. Nielsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer