Fidel Castros æra i politik er slut

Den legendariske leder af Cubas kommunistparti, Fidel Castro, bekræfter, at han giver magten endegyldigt fra sig

Et af de seneste billeder af Fidel Castro, taget på Havanas internationale bogmesse i februar i år. Castro talte ved et møde med cubanske og udenlandske intellektuelle. (Foto: AP)
Et af de seneste billeder af Fidel Castro, taget på Havanas internationale bogmesse i februar i år. Castro talte ved et møde med cubanske og udenlandske intellektuelle. (Foto: AP)

Fidel Castro, 84, går af som leder af Cubas regerende kommunistparti.

Det meddeler den gamle oprørsleder i et langt brev, adresseret til hans lillebror Raúl, på det cubanske kommunistpartis sjette partikongres, som netop er afviklet i Havana. Brevet er netop offentliggjort på sitet cubadebate.cu.

Fidel Castros 79-årige bror Raúl har reelt, med titel af præsident og formand for Cubas statsråd, siddet på magten de sidste fire år, og nu trækker Fidel Castro sig altså helt fra politik.

Status over tiden som leder
Raúl Castro overtog den formelle ledelse af den kommunistiske ø-stat ud for USA's østkyst, efter at Fidel Castro var blevet svækket af sygdom.

Det brev, som Fidel Castro har stilet til kongressen og sin bror, er en slags status over hans tid som Cubas leder.

Castro-brødrene var begge - i tæt samarbejde med den næsten mytiske revolutionsfigur Che Guevara - med i opgøret med den tidligere magthaver Fulgencio Batista, som blev fordrevet i 1959. 16. februar 1959 tog oprørerne magten, og Fidel Castro blev Cubas premierminister. I 1976 blev han præsident.

El Commandante en Jefe
Med sin revolutionære baggrund har Fidel Castro under hele tid tid som Cubas nærmest enevældige leder i den brede offentlighed haft tilnavnet eller titlen 'el Commandante en Jefe' som en påmindelse om tiden som oprørsgeneral.

I 2006 blev Fidel Castro alvorligt syg, og han overlod sine arbejdsopgaver til broderen Raúl, som nu er fungerende præsident. Den 19. februar 2008 meddelte Fidel Castro, at han ikke ville genopstille som præsident og øverstkommanderende for Cuba ved valget den 24. februar 2008.

Fidel Castro var til det sidste som partileder i skarp opposition til USA og ikke mindst den mægtige nabos daværende præsident, George W. Bush.

1 af 2 Fidel Castros underskrift på brevet til broderen Raul og det kommunistiske partis kongres. Han stiller til sidst spørgsmålet: Hvad siger I til det?
2 af 2 Et af de seneste billeder af Fidel Castro, taget på Havanas internationale bogmesse i februar i år. Castro talte ved et møde med cubanske og udenlandske intellektuelle. (Foto: AP)