Revolutionslederen, dronningen og de andre

Cubas nu forhenværende leder Fidel Castro havde dronningen til bords i København - men han mødtes også mange andre af denne verdens spidser. Se billederne fra Castros politiske liv gennem mere end 50 år her

Som den statsleder, som havde siddet længst i jobbet, var Cubas præsident Fidel Castro allerede i 1995 så højt oppe i den diplomatiske protokol, at han fik dronning Margrethe til bords under gallamiddagen under FN's sociale topmøde i København.

Men revolutionslederen, som i dag officielt har sagt al politisk magt farvel i et brev til Cubas kommunistpartis kongres, havde flere venner i andre dele af verdens magtelite. Han var ikke alene om at slå Libyens Moammar Gaddafi på skulderen - det har også vestlige ledere gjort indtil for ikke så længe siden - men han fik også taletid på Sovjetunionens partikongresser.

Det vanskelige forhold til USA
USA har været blandt Cubas mest svorne modstandere, lige siden Castro og hans revolutionære kammerater i 1959 satte USA's marionet på Bounty-øen ud fra Floridas kyst, den dybt korrumperede Fulgencio Batista, fra bestillingen.

I 1961 forsøgte USA med CIA som organisator at invadere Cuba via Svinebugten. Forsøget mislykkedes dog fuldstændigt og viste sig at blive en stor international pinlig affære for John F. Kennedy-administrationen. Svinebugten er siden blevet et symbol på den trussel, som Cuba som en sovjettisk allieret kun 160 kilometer fra UISA's østkyst kunne udgøre i en tid, hvor den kolde krig rasede.

Håbet om en forsoning mellem naboerne har været knyttet til det tidspunkt, hvor såvel tidligere præsident George W. Bush som Fidel Castro blev politisk fortid. Og så sent som i slutningen af marts i år mødtes Fidel Castro med en anden tidligere USA-præsident, Jimmy Carter, under dennes besøg i Havana, Cubas hovedstad.

0 kommentarer
Vis kommentarer