Barfoed afviser at droppe køb af kampfly

Lars Barfoed afviser partifælles forslag om at sløjfe køb af kampfly. Det er ikke blevet diskuteret, lyder det

De Konservatives partiformand, Lars Barfoed (K), mener ikke, at tiden er inde til at tage stilling til, om Danmark skal opgive at gennemføre danmarkshistoriens største våbenhandel.

Forslaget kommer ellers fra partiets egen forsvarsordfører, Helge Adam Møller, der vil ofre indkøbet af en række kampfly for at nå regeringens mål i 2020-planen om at spare to milliarder om året i forsvaret.

Men forslaget må stå for Helge Adams egen regning, lyder det fra partilederen.

- Det Konservative Folkeparti har ikke taget stilling til, hvordan besparelsen på to milliarder kroner på forsvaret, der fremgår af regeringens "Reformpakke 2020", skal gennemføres, siger Lars Barfoed i en pressemeddelelse.

Besparelsen skal nemlig først gennemføres i forbindelse med et nyt forsvarsforlig fra 2015, og derfor afventer han nu en budgetanalyse fra forsvaret.

- Det er først nødvendigt at tage stilling i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, der skal finde sted i 2014, siger Lars Barfoed.

Mens Lars Barfoed afviser at diskutere, om kampflyene skal købes eller ej, er andre partier åbne for at tage diskussionen.

Og mens Dansk Folkeparti blankt afviser Helge Adams spareforslag, melder rød blok med Socialdemokraterne i spidsen sig positive.

Også De Radikale bakker op, mens Venstre siger, at "de ikke vil afvise noget".

Hverken flyvevåbnet eller forsvarets ledelse vil udtale sig om forslaget, skriver Jyllands-Posten.

Danske kampfly i F-16-klassen flyver for tiden mission over libysk luftrum, men skal sendes på pension om senest 10 år.

Derfor vedtog et bredt folketingsflertal i 2009, at Danmark finder den store pengepung frem og investerer i nye kampfly.

De nye kampfly ville koste statskassen et sted mellem 30 og 40 milliarder kroner.