Løkke dødtræt af Birthe Rønn

Statsministeren parat til at droppe integrationsministeren: Men håber på hun går selv

Birthe Rønn Hornbech risikerer rigsretssag efter alvorlige anklager fra embedsmænd i hendes ministerium og Løkke er dødtræt af hende. (Polfoto/Thorkild Amdi)
Birthe Rønn Hornbech risikerer rigsretssag efter alvorlige anklager fra embedsmænd i hendes ministerium og Løkke er dødtræt af hende. (Polfoto/Thorkild Amdi)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er dødtræt af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Løkke er af samme grund parat til at fyre hende i nær fremtid, men håber at Birthe Rønn ser skriften på væggen og går selv – så hun kan gå med æren i behold, erfarer Ekstra Bladet fra regeringskilder.

Senest tirsdag i næste uge skal Rønn aflevere en redegørelse – i form af et notat – om ministeriets årelange fejlbehandling af de statsløse unge.

Rønns skæbnedag
Intet tyder dog på, at notatet kan redde Rønns skalp. Problemerne i sagen om de unge, statsløse er ifølge VK-toppen så massive, at sagen næppe kan forklares – eller bortforklares – tilfredsstillende.

Rønn har derfor tilsyneladende nu kun to muligheder:

1. Hun kan vælge at gå frivilligt, hvorefter Lars Løkke på sit pressemøde næste tirsdag kan meddele, at den netop afgående ministers redegørelse er mangelfuld på flere punkter – og at han derfor ønsker en uvildig undersøgelse af hele sagen, eller

2. hun kan vælge at gå linen ud og lade sig fyre af statsministeren.

’Pisser på Lars’
Den seneste uge er statsministerens forhold til Rønn nået ned under frysepunktet.

Det skyldes, erfarer Ekstra Bladet, at hun hele to gange ’har pisset offentligt på Lars’, som det så poetisk udtrykkes i V-toppen.

På statsministerens ugentlige pressemøde for en uge siden sagde Løkke, at han var glad for at Birthe Rønn nu havde bebudet en hurtigt redegørelse om sagen.

Men Birthe Rønn kunne ikke dy sig for at give igen, og luftede offentligt, at hun ikke rigtig var klar over, hvad det var for en redegørelse statsministeren ville have.

VK-regeringens støtteparti Liberal Alliance slog fast, at redegørelsen måtte foreligge senest om 14 dage. Altså tirsdag i næste uge. En melding, som statsminister Lars Løkke ikke gik i rette med på sit pressemøde.

Men Rønn kunne igen ikke rigtig dy sig, og meddelte nu, at det næppe kunne nås på kun to uger. Så måske var redegørelsen først klar om tre-fire uger.

Chefpisker Hjort
Løkke har sat sin frygtede chefindpisker finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på sagen Birthe. Han har de sidste par uger flere gange talt i klartekst til Birthe Rønn.

Det var således Hjort, der i meget direkte tale i onsdags fik gjort det begribeligt over for Birthe Rønn, at hun ikke kunne fortsætte med at gemme sig for pressen, erfarer Ekstra Bladet.

Rønn var til EU-rådsmøde i Bruxelles og havde ikke tænkt sig at besvare eventuelle spørgsmål om fejladministrationen fra Bruxelles-journalisterne.

Men Hjort fik Rønn på andre tanker: – Du skal tale med Bruxelles-journalisterne om sagen. Det er en ordre.

jkj@eb.dk; cbj@eb.dk