Løkke: Mubarak er ikke præsident mere

Egypterne vil ikke stille sig tilfredse med, at politisk ereformer er sendt til hjørnespark indtil september, erklærer statsminister Lars Løkke Rasmussen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen slår fast, at Egyptens præsident Mubarak er historie - men Løkke og EU-kollegerne vil ikke bede ham gå nu. (Foto: Jakob Jørgensen)
Statsminister Lars Løkke Rasmussen slår fast, at Egyptens præsident Mubarak er historie - men Løkke og EU-kollegerne vil ikke bede ham gå nu. (Foto: Jakob Jørgensen)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans EU-kolleger vil i morgen sende et meget skarpt formuleret budskab til den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, om, at han skal levere på de 'helt legitime krav' om politiske, sociale og økonomiske reformer.

Det oplyste statsministeren efter et møde i Folketingets Europaudvalg i formiddag.

- Der er grund til, oven på det, vi så i går, at tage skarp afstand fra den voldsanvendelse, der har fundet sted i Kairos gader. Jeg kan jo ikke føre sandhedsbevis for, at det kan linkes direkte op på præsidentpalæet, men det er der jo meget, der tyder på, erklærede Lars Løkke Rasmussen desuden.

Nye ministre er ikke nok
- Så der er brug for, at Europa i morgen på det skarpeste fordømmer voldsanvendelsen og på det skarpeste lægger det pres, der skal til, for at man så hurtigt som muligt sætter en omstillingsproces i gang.

- Det egyptiske folk vil næppe stille sig tilfreds med, at præsidenten bare begynder at udnævne nye ministre, der ikke er forankret i nogen demokratisk proces, og selv siger, at 'jeg skal nok lade være med at genopstille'. Der er brug for, at der nu kommer en køreplan mod demokrati, hurtigt på bordet og forpligtende og sådan, at det internationale samfund kan følge med. Det budskab skal sendes fra Bruxelles i morgen sammen med en håndsrækning til det egyptiske folk om, at man vil understøtte denne proces.

- Hvad er køreplanen værd, hvis Mubarak stadig sidder for bordenden?

Mubarak er historie
- Mubarak er historie! Nu er det vigtigt, at der lægges det pres på ham, så når den nye historie skal skrives, bliver det en demokratisk historie.

- Hvad mener du med, at han er historie? Han er der jo stadigvæk!

- Han er færdig som Egyptens leder, fastslog Lars Løkke Rasmussen. - Det, der nu alene er til diskussion, er, hvor hurtigt det materialiserer sig. Vi skal jo ikke vælge en ny egyptisk leder - det skal egypterne selv. Det, der er brug for er, at Mubarak, inden han forladet præsidentpaladset, fremlægger den køreplan mod demokrati. Vi skal ikke bestemme detaljerne i den, men vi skal lægge pres på Mubarak for at få ham til at levere det, han for så vidt har lovet frem mod sociale, økonomiske og politiske reformer.

- Han er færdig som præsident. En ny skal sættes ind. Den nye skal have en demokratisk legitimitet. Det kræver en proces. Vi har krav på - og ikke mindst det egyptiske folk har krav på - at den proces bliver klargjort, præcist og gennemsigtigt.

Et kollegialt råd
- Kan Mubarak med troværdighed stå i spidsen for den proces?

- For hver time, der går, inden der leveres på det egyptiske folks legitime ønsker, for hver time, der går, bliver det sværere at se, at han kan spille en rolle i den proces.

- En konstruktiv rolle?

- En konstruktiv rolle, underforstået. Det er ikke op til mig at designe den proces. Det er op til den egyptiske befolkning. Jeg tror ikke, at demonstranterne stiller sig tilfreds med et hjæørnespark til september (hvor der skal være præsidentvalg, red.)

- Kan der komme et tidspunkt, hvor du og dine europæiske kolleger giver Mubarak det direkte, kollegiale råd at trække sig med det samme?

Lang tavshed.

- Jeg har vist svaret, mener Lars Løkke.kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen