Annonce:
Annonce:

Ja, Lars Barfoed kan godt smile

Den nye vicestatsminister er en 'konservativ classic' med solid baggrund i erhvervslivet og en skilsmisse i bagagen - men kan han virkelig blive en ny Poul Schlüter?

Justitsminister Lars Barfoed bor i Kokkedal i Nordsjælland, men nyder gerne livet i sit gamle bondehus på Langeland. (Foto: Ole Frederiksen)
Justitsminister Lars Barfoed bor i Kokkedal i Nordsjælland, men nyder gerne livet i sit gamle bondehus på Langeland. (Foto: Ole Frederiksen)
Annonce:
Følg Politik

Han kan blive de konservatives nye Poul Schlüter.

Sådan siger EU-kommissær Connie Hedegaard om sin tidligere ministerkollega, Lars Barfoed.

Det betyder, at Barfoed som totalt undertippet politiker kommer ind over et kriseramt parti og viser sig at være prinsen på den hvide hest, som løber med prinsessen og det halve kongerige - hvis man altså skal følge den tidligere konservative kronprinsesses opfattelse.

Aftalen skal bekræftes
- Lars Barfoed er et gennemkonservativt holdningsmenneske, sådan lidt à la Poul Schlüter, siger Connie Hedegaard til DR Nyheder i dag under et besøg på Christiansborg. Her deltager hun i et møde i Folketingets Europaudvalg, mens et andet møde - i den konservative folketingsgruppe lidt senere på dagen - er det, som virkelig optager sindene.

Annonce:

Her skal gruppen formelt bekræfte den aftale, som i nat blev indgået mellem Lars Barfoed og hans rival, Brian Mikkelsen. Ifølge denne aftale undlader Brian Mikkelsen at stille op i et kampvalg om den politiske lederpost, som derefter går til justitsministeren. Lars Barfoed går også efter, på et senere tidspunkt, at overtage Lene Espersens post som formand for Det Konservative.

Ingen start i blodpøl
Lars Barfoed undgår med aftalen at indlede sit lederskab i blodpølen efter en magtkamp som dem, Det Konservative Folkeparti har haft så rigeligt af i den seneste menneskealder - først med det ødelæggende slagsmål i 1970'erne mellem Erik Ninn-Hansen og Erik Haunstrup Clemmensen og siden med det totale kaos efter Poul Schlüters exit oven på Tamil-rapporten i begyndelsen af 1990'erne.

Men hvis Connie Hedegaard ser Barfoed som en klon af Poul Schlüter, har nationen til gode at se Lars Barfoed som den muntret fløjtende, ofte storsmilende Aladdin, som Poul Schlüter blev set som.

- Kan den mand overhovedet smile, spurgte en skeptisk tv-seer på Ekstra Bladets redaktion, da det endnu torsdag aften var usikkert, om Lars Barfoed virkelig skulle være Lene Espersens afløser.

Annonce:

Knasende tør med leverpostej
Og sandt er det da, at udadtil er Lars Barfoed knasende tør og klassisk konservativ med mørkt jakkesæt, blankpolerede sko og fejlfrit studset leverpostej øverst. Hans spidskompetencer fra tidligere har været finanser - var f. eks. direktør for Finansrådet. Og noget Tivoli har han ikke været, efter at han i 2001 kom i Folketinget.

Men selv synes han, at han er vældig festlig. Det fremgik af en samtale, som han for et halvt år siden havde med Ekstra Bladets Michael Elsborg i sit sommerhus på Langeland.
Se også Barfoed være 'sjov' på video

- Jeg har faktisk optrådt som en af snobberne (fra 'Rytteriet', som siden da er rykket fra radio-succes til TV-hit) på det konservative landsråd, påpegede Barfoed, som trumfede med, at han faktisk skulle skrive et afsnit til en bog om humor. Her ville han - som han lovede med et skraldgrin - prøve at modbevise den konservative folketingsgruppes ry som røvkedelig.

Annonce:

Langeland er også det sted, hv or Lars Barfoed især slapper af, blandt andet med golfkøller. Makkere fra banen har ofte været partifællerne Bendt Bendtsen og Helge Adam Møller - sammen Møller, der som den første i går, torsdag, meldte klart ud, at han ville støtte Barfoed som ny politisk leder af deres parti.

Langtfra behagesyg
I Ekstra Bladet interview fortalte Barfoed, at han som ung havde en drøm om at blive skuespiller. Men også, at han nu om stunder hader, at politikere sættes - eller sætter sig selv - i scene for at score stemmer.

Og behagesyg kan man næppe heller kalde politikeren Lars Barfoed. Venstres nuværende gruppeformand Kristian Jensen, som har været ministerkollega med ham, har kaldt ham 'politisk tonedøv', fordi han ikke har sparet på ubekvemme udmeldinger.

En af de seneste af disse udmeldinger kom lige før jul, hvor Barfoed erklærede, at de konservative måske ikke skal med i en kommende borgerlig regering.
Læs Barfoeds udmelding fra december

Annonce:

Og hans omgang med det nuværende livsvigtige støtteparti, Dansk Folkeparti, har også båret præg af, at Barfoed ikke har talt Pia Kjærsgaard og Co. efter munden - slet ikke efter, at netop DF i 2006 væltede ham som familie- og forbrugerminister efter en af de utallige kødskandaler.

Netop rollen som familieminister blev Barfoeds første virkelige offentlige træden-i-karakter. Og en af de ting, der blev fremhævet, var, at den nye familieminister var gået fra sin kone og tre børn, fordi han var faldet for en yngre kvinde på jobbet. Senere har Lars Barfoed og kæresten, Vibeke Sylvest, giftet sig.

Skilsmissebørn i bagagen
Ikke at den slags overhovedet er ukendt i konservative kredse. Også Poul Schlüter havde en ægteskabelig fiasko og tre skilsmissebørn i bagagen, da han blev statsminister i sin tid.

Så på det punkt ligner den kommende konservative leder ganske fint det forbillede, som Connie Hedegaard stiller op i dag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: